Politsei jagas laiali tulemusmiljoneid

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Politsei on võrreldes mullusega selle aasta esimesel poolel tabanud ja määranud trahve liikluses kiirustajatele ligi 23 000 juhtumi võrra rohkem. See on üks osa politseinikele ühekordse lisatasu maksmise näitajatest.



Näiteks Põhja politseiprefektuur jagab laiali ligi 17 miljonit tulemuskrooni.
Politseiameti kommunikatsiooniosakonna juhataja Anne Osvet toonitab, et kuidagi ei saa rääkida preemiarahast, vaid ühekordsest lisatasust, mida saavad politseiasutused ja prefektuurid ainult aasta alguses sõlmitud tulemuslepingute täitmise eest.


Prefektuuridest paistsid tulemusliku ja kaalukama tööga silma Põhja ja Lõuna politseiprefektuur vastavalt 17,6 ja 13,4 tulemusmiljoni väljateenimisega. Selles «võist­luses» võib võitjaks pidada aga Lõuna prefektuuri, kuna seal töötab võrreldes Põhja 1168 politseinikuga pea poole vähem ehk 648 korrakaitsjat.


Lõuna politseiprefektuuri prefekt Aivar Otsalt tunnistas, et kui kuue kuu möödudes oli politseipeadirektori Raivo Küüdi juures nõupidamine, siis teenis Lõuna prefektuur väga hea hinnangu. Tulemusi vaadati eraldi nii kriminaal- kui ka korrakaitse valdkonnas.
Kriminaalpolitseiniku keskmine ühekordne lisatasu oli 18 663 krooni, vormi kandva korrakaitsja oma 11 564 krooni.


«Kriminaalpolitseis on meil juba varem tehtud muudatused ja üksus töötab kompaktselt, ühtse tervikuna,» kirjeldas Otsalt. Töö kvaliteet ja avastatud asjade kaal oli eriti tugev narkokuritegevuses ning raskete isikuvastaste ja peitkuritegevuse avastamises. Raha määramisel said muu seas määravaks ka asjade kaal, menetlemise kiirus ja korrektsus.


Otsalt tõdes, et ka nemad tegid tööd vähendatud koosseisuga ja aeg oli üsna pingeline. «Motivatsioonisüsteem on meil alati olnud, kuid tulemuslepinguga on prioriteedid ja ülesanded üheselt mõõdetavad. Kuna tegemist on üsna suure rahasummaga, mis tuleb korraga, siis oli sel töötajatele päris suur efekt,» ütles Otsalt.
Iga asutus jagas raha struktuuriüksuste vahel tegevuskavade täitmise põhjal laiali ja iga töötaja puhul vaadati eraldi tema panust politsei üldiste eesmärkide täitmisel, aga ka seda, kuidas tema tegevus on kooskõlas ühiskonna üldiste ootuste ja politsei põhiväärtustega, eelkõige inimlikkusega.


Ka selles vallas on näitajad kasvanud – näiteks sõidukiiruse ületamise eest tehti võrreldes mulluse 636 korra asemel inimestele 2858 korral suuline hoiatus.


Kõik arvud on suurenenud eelkõige seetõttu, et nii 2007. aasta teisel poolel kui ka 2008. aasta alguses panustas politsei rohkem aega ja jõudu liiklusteemadega tegelemisse. Lisatasu määramise otsustab iga prefektuuri juhtkond eraldi. «Seega ei saa kuidagi rääkida mingist keskmisest summast ühe politseiniku kohta,» lisas Osvet.

Tulemustasud


Politseiasutustele tulemuslepingute täitmise eest ülekantav summa:
•    Keskkriminaalpolitsei – 5,2 miljonit
•    Julgestuspolitsei – 3,5 miljonit
•    Põhja politseiprefektuur – 17,6 miljonit
•    Lõuna politseiprefektuur – 13,4 miljonit
•    Ida politseiprefektuur – 7,4 miljonit
•    Lääne politseiprefektuur – 7,4 miljonit
Väljamakse on ühekordne ja see maksti augustikuu jooksul.


Allikas: politseiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles