Töötlemata piimast leiti uusi bakteriliike

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim külmkapis.
Piim külmkapis. Foto: AFP / Scanpix

Teadlased leidsid töötlemata piimast uusi bakteriliike, mis suudavad kasvada madalatel temperatuuridel ning rikkuda isegi külmkapis hoitud piima.


Töötlemata piima ehk maapiima müümine on paljudes riikides ebaseaduslik, sest see võib olla saastunud haigusi tekitavate bakteritega. Bakterid võivad rikkuda ka piima maitset ja väljanägemist, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Nüüd on teadlased avastanud uued bakteriliigid, mis suudavad kasvada madalatel temperatuuridel ning rikkuda isegi külmkapis hoitud piima. Uue uurimuse põhjal võib järeldada, et töötlemata piimas leiduv mikroobipopulatsioon on palju mitmekesisem kui varem arvati, kirjutas Physorg.

«Leidsime töötlemata piimast palju bakteriliike, keda varem polnud leitud,» ütles Iisraeli Haifa ülikooli teadlane Malka Halpern.

«Nüüdseks oleme kindlaks määranud ja kirjeldanud ühe neist, mis kannab nime Chryseobacterium oranimense. See bakter suudab kasvada külmas ning toodab ensüüme, mis võivad piima rikkuda.»

Teadlased töötavad välja uusi meetodeid, millega pastöriseeritud piima bakterisisaldus võimalikult madalale viia. Enamik bakterite poolt toodetavaid ensüüme kõrge temperatuuriga töötlemisel hävineb.

Piima ja temast tehtud toodete kvaliteeti võivad aga ikkagi langetada külma taluvate bakterite toodetud kuumataluvad ensüümid. Seetõttu on selliste bakterite ja nende ensüümide uurimine eriti oluline.

«Piima võivad saastada paljud erinevad bakterid lehma nisalt, udaralt, lüpsmisvahenditelt või lüpsmispaigast,» ütles Halpern.

«Pärast lüpsmist pannakse piim bakterite kasvu piiramiseks külma. Selle aja jooksul võtavad piima mikroflooras võimust külma taluvad bakterid, kes suudavad kasvada ka 7 kraadi juures. Need bakterid on kõige olulisemad piima saastajad. Kuigi me pole veel suutnud kindlaks määrata C. oranimense ja kahe teise identifitseeritud bakteri rolli piima kvaliteedi vähendamisel, võib nende uurimisest olla kasu teiste sellist tüüpi organismide füsioloogia ning arengukeskkonna mõistmiseks.»

Töötlemata piima joomise kasulikkuse ja ohtude üle on kaua vaieldud. Mõned inimesed usuvad, et maapiima suurem toiteväärtus kaalub üles ohtlike bakterite, näiteks tuberkuloosi tekitava Mycobacterium bovise ja erinevad Salmonella-liikide poolt põhjustatava haiguseriski. Töötlemata piima ohtlikkuse tõttu on paljud riigid sellise piima müügi keelustanud.

Pastöriseerimise käigus kuumutatakse piim 15-20 sekundiks 72 kraadini, et vähendada piimas elavate bakterite hulka ning tõenäosust, et need võiksid esile kutsuda haigusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles