Sotsiaalminister Maret Maripuu eitab üheselt kvoodipoliitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: Toomas Huik

Sotsiaalminister Maret Maripuu kinnitas eile taas kord, et ministeerium pole pensionide ja sotsiaaltoetuste tasuta kojukande puhul ametnikele mingeid piir­arve ette kirjutanud.


«Siin ei ole juttu – ega saagi olla – kvootidest või piirnumbritest, sest pensioni või toetusi saavad kätte ikka inimesed, mitte piirnumbrid,» teatas Maripuu vastuseks Postimehe küsimusele, millise hinnangu annab minister Tallinna pensioniameti juhi Kaia Kulla avalikuks saanud e-kirjadele.



Viimastest nähtub, et detsembris lasus ametnikel ränk surve anda rahanappuse tõttu pensioni kojukande taotlustele võimalikult vähe positiivseid otsuseid. Neis on viidatud nii «peamaja» suunistele kui ka üle-eestilisele piirarvule 12 000, mis pidi olema tasuta kojukannete maksimum.



«Seaduses on kirjas, kellel on õigus pension või toetus riigi kulul koju saada. Ja kõik, kellel on selleks õigus, peavad pensioni või toetuse koju saama. Siin ei saa olla kaksipidi mõistmist. Me lähtume inimesest ning iga konkreetset juhtu tuleb arutada eraldi,» rõhutas juba kolmandat nädalat löögi all olev reformierakondlasest minister.



Kui opositsioon Maripuud esmaspäeval riigikogus küsimusterahega kostitas, teatas ka Rahvaliidu esimees Karel Rüütli, et ministeerium on kuuldavasti kehtestanud maakondadele kvoodid.



«Sotsiaalministeerium pole esitanud mitte ühtegi kvooti. Täna (12. jaanuaril – toim) olid Tallinnas koos kõikide piirkondade pensioniametite juhid. Meie ühine palve oli, et tuleb lähtuda inimese avaldusest, iga inimese konkreetsest vajadusest ja otsus tuleb teha lähtudes sellest, mis on inimesele parim. Paluksin sellist laimu mitte levitada,» oli Maripuu sõnum.



Sotsiaalministri väitel tuleb kõigil ametnikel haldusliku segaduse olukorras tegutseda iseseisvalt, mõistlikult ja inimlikult.



Viimase aja skandaalide peamiseks põhjuseks pidas Maripuu viletsat suhtlemist ja teavitustööd. «Siin on kõige suurem erinevus erafirma ja riigimasina vahel. Sel ajal kui pank teeb kõik endast oleneva, et oma kliente säilitada, teavitades neid ükshaaval, rahuldus sotsiaalkindlustusamet üheainsa pressiteatega,» ütles sotsiaalminister toetuste saaga kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles