Anna-Maria Galojan: mulle kinkige naistepäevaks orhideesid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan oma lemmikute - orhideede keskel.
Anna-Maria Galojan oma lemmikute - orhideede keskel. Foto: Erakogu
«Mina ausalt öeldes naistepäevast eriti lugu ei pea. On olemas emadepäev, mis on minu arvates õigem igale naisele. Mind see otseselt veel ei puuduta, aga saan teisi emasid õnnitleda. Ja tegelikult kunagi ei tea ju, mis on mõnusam, kas võimalus õnnitleda või olla õnnitletud. Aga kui keegi soovib mind naistepäeva puhul meeles pidada, siis võib ta kinkida mulle orhideesid,» pajatab Playboy kaanestaar ja politoloog Anna-Maria Galojan.

Miks just orhideed?

Orhideedest, inimestest ja eelarvamustest, nendest võiksin pajatada pikalt. Õppides Tartus olid minu toakaaslasteks näiteks alati orhideed.

Need aristokraatlikud lilled olid läbi aastate minu truud sõbrad: roosakad, lillakad, valged ja kollased õied ootasid mind ikka koju.

Nende eest hoolitsemine - kastmine, väetamine, lehtede pritsimine - oli üks mõnus osa minu elu rutiinist. Kui Tallinna kolisin, tulid mu vaikivad kaunitarid minuga kaasa. Mõnus kooselu jätkus.

Mul tekkis komme kinkida neid kallitele, lähedastele inimestele. Ja mitte mingil juhul ei ostnud ma lõikelilli, vaid just potiselavaid orhideesid. Nii sai näiteks ka mu ema aastaid emadepäevaks just orhidee.

Ja nagu ikka, hakkasin neid võtma iseenesestmõistetava interjööri kaunistusena ega osanud neid ühel päeval enam hinnata kui väga haruldasi lilli.

Puänt saabus, kui õppisin paar kuud täiendkursustel Hollandis. Olin Amsterdamist lummatud ja ühtlasi üllatunud, et orhideed, need minu nii erilised ja armsad lilled kaunistasid hollandlaste avalikke tualettruume. Isegi rongijaama ja lennujaamatualette...

Ja õige pea, Eestisse naastes, hakkasid nad mulle paratamatult seostuma just tualettruumidega. Eelarvamused on lihtsad tulema. Nii inimeste kui isegi lillede suhtes.

Mis sinu lemmikutest orhideedest siis sai, viskasid nad kõik prügikasti?

Tagasi Eestis kinkisin kõik oma orhideed ära. Tundsin, et nendel tualetililledel pole enam kunagi mu elus mingit kohta ega tähtsust. Ka poode, kust olin õhinaga orhideesid ostnud ja uute sortide saabumist oodanud, ma enam ei külastanud.

Mainisid loo alguses, et ootad naistepäevaks austajatelt orhideesid. Kas oled muutnud meelt?

Hiljuti kinkis üks mulle väga kallis inimene orhidee, tuues selle nn tualetilille «poolvägisi» mu ellu tagasi.

Kui esimene orhidee oli mul kodus tagasi, tulid ka kõik head mälestused ja seigad, mis seostusid nende eksootiliste lilledega, ka mu ellu tagasi. Ühe orhidee järel tuli teine, siis kolmas... Leidsin uusi lillepoode ja orhideesorte.

Rõõmu kui palju! Sest tundsin, et olen justkui taasleidnud oma vanad head sõbrad, keda olin eelarvamuste pärast unarusse jätnud. Tagantjärele mõeldes - minu ükskõikne ja isegi veidi pelgav suhtumine orhideedesse tundus ebaõiglane ja lausa ebaloogiline.

Silmitsedes neid lilli tundsin isegi süümepiinu: kuidas sain oma sõbrad ära kinkida? Jätta nad aastateks unarusse?

See, et orhidee seisab tualettrummis, ei tee teda vähem ilusaks ja haruldaseks. Orhidee on ikka orhidee, olgu tema paigaks kuningakoda või rongijaama tualettruum. Asukoht ei alanda lille, vaid alandab see, kui meil tekivad asukoha pärast eelarvamused kellegi või millegi suhtes.

Oled sa nüüd jälle õnnelik, et orhideed on sinu elus tagasi?

Loomulikult olen olnud ülimalt õnnelik alates sellest hetkest, kui orhideed on mu elus tagasi. Veelgi õnnelikum olen selle üle, et mul on selline sõber, kes tõi juhtumisi need mu ellu tagasi. Just siis mõistsin, et olin oma lemmikute suhtes olnud ülekohtune.

Mida soovitaksid meestel oma naistele naistepäevaks kinkida?

Lõikelilled on toredad, kuid mina küll soovitaks meestele nädalavahetusel kui mitte kinkida, siis vähemalt käia läbi kõik oma kallid naissõbrad ja tuttavad ning armsamad. Emade ja tütardega käige ära näiteks botaanikaaias.

Mida endale naistepäevaks sooviksid?

Olen valmis jätma isegi 8. märtsi teistele naistele, et ülejäänud päevade mõnus suhtumine ja džentelmenlik käitumine kuuluks mulle.

Mida sooviksid Elu24 lugejatele rahvusvaheliseks naistepäevaks?

Soovin nii teile, head Elu24 lugejad, kui ka endale, et kõik lähedased ja head inimesed leiaksid alati tee ringiga meie ellu tagasi, isegi kui nad on sealt ajutiselt eelarvamuste tõttu pidanud lahkuma.

 

Elu24 soovitab kindlasti kõigil lillesõpradel külastada sel nädalavahetusel ka orhideede näitust Tallinna Botaanikaaias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles