Elektriline hari puhastab hambaid tõhusamalt

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriline hambahari puhastab hambad kergema vaevaga.
Elektriline hambahari puhastab hambad kergema vaevaga. Foto: SCANPIX

Kui hambaravikeskuse Kliinik 32 hambaarst Martin Martma näeb, et patsiendil on probleeme hambakatu kogunemisega, soovitab ta tavalise hambaharja asemel kasutada pigem elektrilist harja – vahe on märgatav.

«Muidugi on patsiente, kes on väga hoolsad ja saavad tavalise hambaharjaga kõik ilusti sama puhtaks. Aga üldiselt, kui patsient ei saa hammaste puhastamisega hästi hakkama ja me soovitame talle elektrilist hambaharja, siis pärast selle kasutuselevõtmist on näha väga suur vahe,» selgitas tohter.

Elektriline hambahari teeb Martna sõnul sekundis umbes 300 liigutust, mis ei ole võrreldav käsitsi harjamisega. «Käsitsi me lihtsalt ei jõua niimoodi hambaid puhastada ning seda on näha just igemeservade juurest, kuhu katt kipub kogunema ja mille puhul on elektriline hambahari eriti tõhus.»

Samuti tekib elektrilist harja kasutades vähem igemeprobleeme. Tavalise harjaga kiputakse mõnikord liialt tugevalt harjama ning ige hakkab selle tagajärjel taanduma. Elektrilise hambaharjaga sellist probleemi enamasti ei teki. Uuematel harjadel on peal andur, mis annab liigtugeva harjamise korral sellest märku.

Elektrilist hambaharja võiksid kasutada ka lapsed. Soovitatav on kuni kuueaastaste laste hambad alati üle pesta, sest ise nad tõenäoliselt nii hoolikalt veel hambaid pesta ei oska. Kui aga õpetada lapsele selgeks, kuidas elektrilise hambaharjaga õigesti puhastada, on harjamine talle lihtsam – laps peaks kõik hambapinnad ilusti harjaga üle käima ning liigutused teeb hari tema eest ära.

«Ma ise olen tähele pannud, et laste puhul on elektrilise hambaharjaga pesemine huvitavam. See põriseb, teeb kõdi ja natuke nagu motiveerib hammaste pesemist,» ütles Martma.

Lastele on mõeldud spetsiaalsed elektrilised hambaharjad, mille otsik on väiksem, kuna täiskasvanute omaga on kõigi pindadeni veidi raskem jõuda. «Kui tehnikat õigesti valdad, siis on elektrilise harjaga kindlasti lihtsam ning see on efektiivsem. Ja hambapastat kulub ka vähem, kuna harjapea on väiksem ja sinna paned pastat selle võrra vähem,» lisas tohter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles