IRL tahab Tallinna aumärke preestrile ja ajakirjanikule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Salole tahavad Tallinna vapimärki anda nii Reformierakond kui IRL.
Vello Salole tahavad Tallinna vapimärki anda nii Reformierakond kui IRL. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna volikogu fraktsioon esitas Tallinna vapimärgi kandidaatideks Eesti iseseisvuse järjepidevuse hoidja ja eestluse arendaja Vello Salo ning Tallinna Tehnikakõrgkooli kauaaegse rektori ja rakenduskõrghariduse edendaja Arvi Altmäe.


Tallinna teenetemärgi peaksid IRL fraktsiooni ettepanekul pälvima ekslinnapea Jüri Mõis ja ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja.

Vello Salo kandidatuuri vapimärgi saamiseks esitas IRL ka möödunud aastal. Kui 1944.aasta septembripäevadel seisis Salo Tallinnas Otto Tiefi seadusliku valitsuse kaitsel, siis tänasel päeval on ta kirjastaja, tõlkija ning literaat, Eesti katoliku kiriku vaimulik ja Pirita kloostri preester. Eraldi väärib rõhutamist Salo tegevus okupatsioonides hukkunute ja kannatanute saatuse väljaselgitamisel. Salo eestvõttel on valminud erinevate okupatsioonide kahjusid käsitlev uurimistöö «Valge raamat».

Arvi Altmäe on ehitanud üles tänase Tallinna Tehnikakõrgkooli, olles selle õppeasutusega seotud viimased 43 aastat. Samuti on ta juhtinud kodukaunistusliikumist ja Eesti Kongressi valimiste läbiviimist ning seisnud hea tütarlastekoori «Ellerhein» käekäigu eest. Altmäe on olnud Vabariigi Presidendi Akadeemilise Nõukogu ja Tallinna linnavolikogu liige.

Jüri Mõis on teenetemärgi ära teeninud ka kui linnapea, kelle valitsemisaega iseloomustas mittepopulistlik ja linna jõulisele arengule suunatud lähenemine, leiab IRL. Linnapeana teostas Mõis pikalt räägitud Tartu maantee läbimurde, puhudes sellega elu sisse Tallinna uuele Cityle. Ta ehitas lõpuni Lilleküla jalgpallistaadioni, asus lahendama noorte perede eluasemeküsimusi, tegi ära linnavalitsuse struktuurireformi ja töötas välja Tallinna finantsjuhtimise süsteemi.

Ajakirjanik Viktoria Ladõnskaja on oma kirjutiste ja esinemistega teinud väga palju selleks, et erinevatest rahvustest tallinlased teineteist aktsepteeriksid ja mõistaksid. Ta on valgustanud eestivenelastele otsekoheselt eestlaste tundeid ja arusaamu ning selgitanud põlisrahvusele värvikalt siinse vene kogukonna emotsioone ja tõekspidamisi. Ladõnskaja lood ja sõnavõtud on suunatud erinevate rahvuste lähendamisele ning kantud soovist saavutada sõbralik ja turvaline koosolemine.

Lisaks fraktsiooni-poolsetele ettepanekutele esitasid kandidaate ka IRL linnavolinikud Andres Öpik ja Nikolai Stelmach.

Öpiku ettepanekul peaks vapimärgi saama samuti akadeemik Endel Lippmaa, kes on aidanud lõpetada okupatsiooni Tallinnas, sundides Nõukogude Liidu rahvasaadikute kongressi tunnistama kuritegeliku Molotov-Ribbentropi pakti olemasolu. Lippmaa on toetanud omandireformi lõpetamist õigusliku järjepidevuse alusel ja kaitsnud Eesti kodakondsuspoliitika põhimõtteid, samuti seisnud tallinlaste huvide eest Nord Streami gaasitoru vastustamisel. Lippmaa on pikalt juhtinud Tallinnas asuvat teadusasutust.

Stelmachi ettepanekul peaks teenetemärgi pälvima ka tipp-ajakirjanik ja Rahvusringhäälingu venekeelse Aktuaalse Kaamera juht Jevgenia Garanža, kes on ligi kümme aastat vahendanud eestivenelastele ausaid uudiseid Eesti riigi ja ühiskonna elust. Garanža on jäänud Eesti lugejatele ja vaatajatele meelde teravate sõnavõttudega ühiskondlikult olulistel teemadel. Tema poolt vahendatud uudised omavad suurt kaalu nii Tallinnas kui Eestist väljaspool, võimaldades objektiivset teavet ka neile, keda ümbritseb teistsugune infoväli.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon tegi ülemöödunud nädalal ettepaneku anda Tallinna vapimärk Vello Salole ning Ike Volkovile, Tallinna teenetemärk Svetlana Jantšekile, Ksenia Baltale ning Mikk Pahapillile.

Tallinna vapi- ja teenetemärkide saajad otsustab linnavolikogu aprillikuu jooksul. Autasud antakse pidulikult üle Tallinna päeval, 15. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles