Lauri: rahandusministeeriumi prognoos oli ootuspärane

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduslangusel varsti põhi paistab.
Majanduslangusel varsti põhi paistab. Foto: Mihkel Maripuu

Hansapank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri ütles, et talle polnud rahandusministeeriumi majanduslanguse prognoos üllatuseks, kuna ligikauaudu sama tase oli aluseks ka lisaeelarve koostamisel.


Lauri hinnangul oli suurem kukkumine nii Eesti kui kogu maailma majanduses neljandas kvartalis ära ja edasised langused tulevad juba väiksemad. Ta ei välistanud, et mõnes kvartalis võib tänavu mullusega võrreldes juba ka väike tõus või stabiliseerumine tulla, sest põhi on üsna lähedal.

Kõik prognoosid eeldavad Lauri sõnul seda, et maailmas ootamatult midagi väga negatiivset ei juhtu.

Lauri hinnangul tuleb eelarvega kindlasti edasi tegeleda, sest esiteks on riigieelarve planeeritud miinusega ja teiseks läheb töötukassa praeguse süsteemi jätkumisel puudujääki. Lisaks on kohalikud omavalitsused kehvas majanduslikus seisus.

Kui valitsus tahab hoida eelarve puudujäägi alla eurole üleminekuks vajaliku kolme protsendi, tuleb analüütiku hinnangul kindlasti midagi ette võtta. Euro peaks aga tema sõnul kindlasti eesmärgiks olema. Eelkõige seetõttu, et see taastaks meie usalduse maailma silmis.

«Praegu on see, et meid ei usaldata, väga suureks ohuks. Ja siin on mitmeid meist mitteolenevaid põhjusi, näiteks Läti mõju,» lausus Lauri. Lisaks ei mõju meie majanduse usaldusväärusele hästi jutud krooni devalveerimisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles