Uuring: keskmist palka teenivad vaid haiglaarstid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Täna avalikustatud meedikute palkade uuringust selgus, et Eesti arstide keskmist palka teenivad vaid suurtes haiglates töötavad meedikud.

Arstide keskmine brutokuupalk oli tänavu märtsikuu andmetel tehtud uuringu põhjal 1868 eurot (eelmisel aastal 1781 eurot) ning residentidel 1017 eurot (eelmisel aastal 1004 eurot), selgus Tervise Arengu Instituudi uuringust.

Uuringut tutvustanud Angela Poolakese sõnul on keskmine palk kättesaadav vaid haiglaarstidele, teistes meditsiiniasutustes on see madalam.

Kui haiglaarstide keskmine kuupalk oli 2131 eurot, siis ambulatoorses taastusraviasutuses töötavate arstide palk oli 1371 eurot. «Põhipalga osas haiglaarstide tasu teiste asutustega ei erine, aga seda tõstavad erinevad lisatasud näiteks ületundide ja öötöö eest,» selgitas Poolakese.

Võrreldes 2009. aastaga on arstide palk küll tõusnud, aga tunnitasu on jäänud samale tasemele. See tähendab, et arstid-õed teevad rohkem lisatööd, et saada suuremat palka ning palgatõus on toimunud ainult lisatasude arvelt.

Hambaarstide sissetulekud langesid

Hambaarstidel on eelmise aastaga võrreldes keskmine kuupalk langenud. Tänavu on see 1404 eurot kuus,  eelmisel aastal oli see 1417 eurot. Selline palgalangus on esmakordne alates 2002. aastast, kui vastavat uuringut tehakse, rääkis Tervise Arengu Instituudi statistikaosakonna juhataja Natalja Eigo. Hambaarstide tunnitasu on sama mis varem, aga kuna  inimesed ei käi enam nii palju hambaid ravimas, siis on paljud hambaarstidest  tööl osalise ajaga ning see ongi sissetulekuid vähendanud.

Õdede keskmine kuupalk oli  889 eurot . Kõige vähem maksti taastusravi asutustes töötavatele medõdele ja kõige suuremat palka said eriarstiabiasutustes töötavad õed.  Ka medõdede tunnitasu on sama, mis oli 2009. aastal.

Hooldajate keskmine kuupalk oli 498 eurot ning kõige kõrgem keskmine palk oli kohalikes haiglates.

Keskimne palk arvustati selle aasta märstikuu andmetel ning kõik avaldatud palgad on brutopalgad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles