Arstide streik peatub reedel

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit sõlmisid täna haiglate liiduga eellepingu, mille järgi on pooled kokku leppinud kollektiivlepingu tähtsamates tingimustes, arstide streik peatatakse alates 26. oktoobrist.

Kokkuleppe kohaselt hakatakse arst-residentidele alates järgmise aasta 1. jaanuarist maksma palka täistööaja eest. Arstide ja õdede koormust vähendatakse ambulatoorses töös 20 ja statsionaarses töös 16 protsenti. Alates 2013. aasta 1. märtsist tõuseb hooldajate miinimumtunnitasu 23, õdedel 17,5 ja arstidel 11 protsenti.

Sellega võttis haiglate liit vastu läbirääkimiste käigus tervishoiutöötajate esitatud kompromissettepaneku. Täiendava kompromissina nõustusid töötajad tingimuste jõustumise edasilükkamisega kahe kuu võrra.

Läbirääkimiste käigus saavutati kompromiss, et sõlmitavas kollektiivleppes kehtestatakse alates 1. märtsist 2013 arsti töötasu alammääraks 8 eurot tunnis (arvestuslikult 1344 eurot kuus), õdede töötasu alammääraks 4,5 eurot tunnis (756 eurot kuus), hooldaja töötasu alammääraks 2,6 eurot tunnis (436,8 eurot kuus) ning kiirabitehnikud 3,83 eurot tunnis (599,8 eurot kuus). Arst-residentide töötasu alammääraks kehtestatakse 7,6 eurot tunnis (arvestuslikult 1276,8 eurot kuus) ning alates 1. jaanuarist 2014 on arst-residendi töötasu alammäär võrdne arsti tunnitasu alammääraga.

Miinimumpalga tõus kehtib ka kiirabile ja teistele riigieelarvest rahastatavatele tervishoiutöötajatele.

Eelkokkuleppe sõlmimisel osalesid riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna, sotsiaalminister Hanno Pevkur ja haigekassa juht Tanel Ross, kes lubasid, et tervishoiutöötajate koormuste vähendamiseks ja palgatõusuks vajalik raha tagatakse haigekassast ja riigieelarvest. Kui vajalikud otsused on tehtud, saab kollektiivlepingule alla kirjutada ja töörahu tervishoius taastada.

Sotsiaalkomisjoni esimees on lubanud arutada sotsiaalkomisjonis arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu ettepanekuid tervishoiu rahastamise suurendamiseks ja viia tervishoiu jätkusuutlikkuse kui riiklikult tähtsa küsimuse arutelu ka riigikogu saali.

Haiglate liit: streigi lõppemise eelduseks on haigekassa hinnakirja muutmine

Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule ütles, et kollektiivleppe sõlmimiseni loodetakse jõuda novembri lõpuks. Ta märkis ka, et suuremat palgatõusu on oodata eelkõige madalama palgaastmega meedikutel.

Haiglate liit teatas, et eelkokkulepe sätestab vajaduse pikendada alates 1. märtsist 2013 esmase ambulatoorse visiidi pikkust arsti ja õe puhul 5 minutit, mis võimaldab vähendada arstide ja õdede töökoormust ambulatoorses arstiabis. Tänaste läbirääkimiste käigus lisandus töökoormuse vähendamise kokkulepe ka statsionaarses ravis. Eelkokkulepe näeb ette suurendada arsti tööaega voodipäeva arvestuses 4 minuti võrra ning õe tööaega 17 minuti võrra.

«Eesti Arstide Liidul ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidul on jätkuvalt streigiõigus, mis lõpeb kollektiivleppe allkirjastamisega. Kollektiivleppe allkirjastamise eelduseks on haigekassa teenuste hinnakirjas palgakomponendi muutmine ning sotsiaalministri ja riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe kirjalik kinnitus, et sõlmitava kollektiivlepinguga võetavad rahalised kohustused on riigieelarve seisukohast aktsepteeritavad,» teatas haiglate liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles