Poevalgustus võib muuta kartuli mürgiseks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline ja kollane kartul
Roheline ja kollane kartul Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Suurkauplustest lahtist kartulit ostes tuleb olla tähelepanelik, et mitte valida tervisele ohtlikku mürgist rohelist kartulit.

«Olen märganud, et kartulid lähevad juba poes roheliseks, sest letis hoitakse neid ilma igasuguse kaitseta väga ereda valguse käes,» rääkis Jõgeva Sordiaretuse instituudi kartuli osakonna teadur Ilmar-Aarend Polli.

Jaeketid Selver ja Prisma selgitavad, et kuna kartuli ringluskiirus on kauplustes väga kiire, ei avalda valgus neile veel märgatavat mõju. Siiski kinnitavad poed, et on probleemist teadlikud ja kasutavad roheliste kartulite vältimiseks erinevaid abinõusid.

«Esiteks on kartulid Prismas kinnises salves, mistõttu on valguse käes vaid pealmine kiht. Teiseks on kartuli ringluskiirus Prisma kauplustes väga kiire. Samuti on kartul paigutatud varjulisemasse kohta, mitte otse lampide alla,» kommenteeris Prisma turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas.

«Paljudes kauplustes on meil olemas ka kinnised kartulisalved, mis hoiavad valgust eemal. Pestud kartul on valgusele tundlikum kui pesemata kartul, mistõttu müüakse esimest UV kiirgust tõrjuvas kilepakendis. Kartul seisab poeletil kuni kolm päeva,» märkis Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

Lainase sõnul jälgitakse poes kartulit pidevalt ning riknenud vili korjatakse letilt ära. «Kui on näha, et kartulid muutuvad siiski roheliseks, reguleerime lampide valgusastet,» lisas ta.

Rohelised kartulid sisaldavad ainet nimega solaniin ja on seega mürgised ning söögikõlbmatud. Tervisele kahjulik solaniin võib tekitada kõhulahtisust, oksendamist, iiveldust jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles