Väike tüdruk pääses tänu heategijatele pidevast veresuhkru mõõtmisest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chriselle sai annetajate abiga nii insuliinipumga kui ka glükoosisensori
Chriselle sai annetajate abiga nii insuliinipumga kui ka glükoosisensori Foto: TÜK Lastefond

Kui seni tuli vanematel nelja-aastase tüdruku veresuhkrut mõõta päevas 15 korda, siis tänu annetajatele sai laps veresuhkru mõõtmist hõlbustava abivahendi.

SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetas esimese tüübi diabeeti põdevat Chriselle’i ja tema perekonda glükoosisensori ostuga, teatas fond. Abivahend, mille maksumuseks on 623 eurot, soetati püsiannetajate toel.

Chriselle haigestus esimese tüübi diabeeti kolmeaastasena. Selle aasta jaanuaris alustati ravi lastefondi kampaania käigus soetatud insuliinipumbaga. Insuliinipump oli vahendiks insuliini doseerimiseks, kuid veresuhkru taset pidi siiski regulaarselt käsitsi mõõtma.

15 korda päevas

Väikelastel on soovitatav mõõta glükoositaset umbes 15 korda päevas, sealhulgas ka öösiti. Nii pidigi Chriselle’i ema öösel mitmeid kordi ärkama, et mõõta lapse veresuhkrut. Insuliinipumbaga integreeritud glükoosisensor teeb selle töö aga ise ära, mõõdab reaalajas veresuhkru taset ning annab märku järskudest muudatusest.

Glükoosisensor paigaldati Chriselle’ile 17. oktoobril ning ema sõnul on see muutnud veresuhkru jälgimise kordades lihtsamaks: «Olen väga tänulik, et selline võimalus avanes. Kuna laps käib ka lasteaias, siis annab sensor südamerahu mitte ainule meie perekonnale, vaid ka kindlama tunde õpetajatele.» Samuti võimaldab abivahend veresuhkru kõikumised salvestada ning teha sellest lähtuvalt vajalikke muudatusi ravi- ja toitumisplaanis.

Kuigi 2011. aasta väga edukas insuliinipumpade kampaania tõi kaasa riigipoolsete toetuste suurenemise ja abisaajate vanusepiiri tõstmise, on mitmete diabeeti põdevate laste jaoks vajalike abivahendite soetamine siiski märkimisväärselt suureks väljaminekuks ühele perekonnale. «Veresuhkru mõõtmine on väikelastel raskendatud ning vajab ülitihedat ja täpset jälgimist. Glükoosisensor on väga tänuväärne ning vajalik abivahend, paraku aga ka kallis. Mistõttu tuleb vahel teha ka spetsiifilisi toetusotsuseid, sest abivahendite soetamine käib paljudele perekondadele üle jõu,» kommenteeris abistamise vajalikkust Lastefondi tegevjuht Agnes Karlson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles