Evelin Ilves: Milaano koolitoidu põhimõte on muljetavaldav

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Evelin Ilves külastas Milaanos kahte munitsipaalkooli ning nimetas muljetavaldavaks, kuidas on seal korraldatud kooliõpilaste tervislik toitlustamine.

Scuola dell'Infanzia di Via Adriano algkoolis tutvus presidendiproua koolitoitu pakkuva munitsipaalettevõtte tegevusega. Veerand sealse koolitoidu toorainest on mahetoit ning toiduained on valdavalt kohalikku päritolu.

«On eeskuju vääriv, et koolitoidu puhul lähtub Milaano linnavõim nn null kilomeetri põhimõttest - õpilased söövad ainult kohalikust toorainest valmistatud koolitoitu,» tõdes Evelin Ilves.

Koolis on ka oma farm kodulindudega ja köögiviljaaed. Nii saavad ligi pooleteise miljoni elanikuga Milaano linna lapsed näha sedagi, kuidas tomat kasvab või kuidas muna lauale jõuab.

Scuola di Via Giacosa eelkoolis tutvus Ilves aga sealse puudega laste lõimimisprojektiga. Nimelt õpetatakse eelkoolis ühes klassis nii puudega lapsi kui ka tavaõpilasi. Suur rõhk on käsitööl, arendamaks laste mõtlemist ja käelist osavust.

«Nii tunnevad puudega lapsed juba maast-madalast, et nad on lahutamatu ja loomulik osa ühiskonnast,» ütles Ilves.

Evelin Ilves viibib Milaanos ja Firenzes seoses president Toomas Hendrik Ilvese töövisiidiga Itaaliasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles