D-vitamiini ostes eelista kapsleid ja tilku

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini leiab apteegist erinevates pakendites.
D-vitamiini leiab apteegist erinevates pakendites. Foto: Liis Velsker

Tallinna Tõnismäe apteegi farmatseut Külli Vest soovitab eestlastel talveperioodil tarvitada lisaks D-vitamiini kapsleid või tilku ning sõltumata D-vitamiini kogusest tuleb seda võtta üks kord päevas.

Rasvlahustuvat D-vitamiini müüakse Vesti sõnul kolmel kujul: saab võtta tilkasid, manustada kapsleid ja tablette. «Mina isiklikult arvan, et kapsel ja tilgad on tablettidest vähe paremad, sest nendest omastab organism D-vitamiini kergemini,» ütles ta.

Täiskasvanutele soovitatakse D-vitamiini võtta eelkõige novembrist märtsini, kuigi keelatud pole ka aastaringne kasutamine. «Eesti inimesel ei saa kindlasti organismis olla liiga palju D-vitamiini. Selleks tuleks võtta juba 5000 toimeühikut kolm kuud iga päev ja see on ikka väga suur kogus,» selgitas farmatseut.

Vastsündinutele on D-vitamiini tarvitamine ettenähtud aastaringselt. «Beebidele mõeldud tilkasid tuleks manustada kuni viis tilka ööpäevas, mis annabki kokku ettenähtud 400 toimeühikut. Tugevamad tilgad, mida võib anda alates 1. eluaastast, sisaldavad juba ligi poole enam toimeainet,» märkis apteeker.

Ühed D-vitamiini tilgad on tehtud kookosõli baasil, teised on aga täielikult soja-, laktoosi- ja pärmivabad ega kutsu esile allergiat. Kookosõli võib väga harval juhul mõnel lapsel allergiat siiski tekitada.

Eelkõige täiskasvanutele mõeldud tabletid ja kapslid on erineva kangusega. Kõiki tablette ja kapsleid võetakse sellest hoolimata alati üks kord päevas. «Üldjuhul on normaalne päevane kogus 400 toimeühikut, kuid kellel on juba natuke nõrgem luustik, siis osteoporoosi keskuses öeldakse, et 1000 mikrogrammi on täiesti lubatud ja see pole üldse liiga palju,» kinnitas Vest.

Lisaks võib süüa kalamaksaõli, mis sisaldab samuti D-vitamiini, kuid kalamaksaõli spetsiifiline maitse peletab apteekri arvates inimesi pigem eemale.

Viimasel ajal on D-vitamiini Vesti sõnul hakatud ka Tõnismäe apteegist küllaltki palju ostma. «Nooremad inimesed saavad ilmselt infot interneti kaudu ja vanemad inimesed saavad soovituse pigem arstilt, eriti luustiku pärast, et kaltsiumi imendumist soodustada. Vanema inimese organism ei tooda isegi suvel päikesest nii palju D-vitamiin varuks kui noorel,» nentis Vest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles