Pevkur: visiidi- ja voodipäevatasu tõuseb tervishoiutöötajate palganõude täitmiseks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles riigkogu infotunnis küsimustele vastates, et visiidi- ja voodipäevatasu korrigeerimine on osaliselt tervishoiutöötajate palgatõusu katteallikaks.

Pevkuri sõnul on haiglatel vaja katta töötajate palgatõus, kallinenud kütusekulu ning elektrihind.

Ta lisas, et peab liidu taotlust põhjendatuks ning leiab, et tasude tõusu peab arutama riigikogu suur saal. «Praeguse seisuga oleme seisukohal, et ministril ei ole võimalus üksi otsustada sellises mahus tõusu nagu haiglate liit on ette pannud.»

Eesti Haiglate Liit saatis reedel tänavu juba kolmandat korda sotsiaalministeeriumile taotluse seadusejärgse visiidi- ja voodipäevatasu kehtestamiseks, taotluse kohaselt peaks järgmisel aastal koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu olema viis eurot ja voodipäevatasu 2 eurot 50 senti.

Sotsiaalministeeriumile saadetud taotluses seisab, et visiidi- ja voodipäevatasude tarbijahinnaindeksiga vastavusse viimisega edasilükkamise tulemusel kannatab raviteenuse osutamine, kättesaadavus ja kvaliteet, kuna raviteenuse osutajad on alafinantseeritud.

Ravikindlustusseaduse jõustumisel 1. oktoobril 2002. aastal kehtestati visiiditasu piirmääraks 50 krooni ehk 3,20 eurot ning voodipäevatasu piirmääraks 25 krooni ehk 1,60 eurot. Seaduse kohaselt oleks tulnud visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäärasid igal aastal ajakohastada vastavalt tarbijahinnaindeksi aastase muutusega, kuid seni ei ole seda veel kordagi tehtud.

Haiglate liit on sotsiaalministeeriumile sarnase ettepaneku teinud ka varasematel aastatel, kuid eelnevatel aastatel ei ole ministeerium visiidi- ja voodipäevatasu ajakohastamist menetlusse võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles