Vihmaga jope taskus olnud nutitelefoni garantii katkeb

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnedel mobiiltelefoni mudelitel on aku peal valge ruuduke, mis niiskusega kokkupuutel värvi muudab. Valge muutub roosaks.
Mõnedel mobiiltelefoni mudelitel on aku peal valge ruuduke, mis niiskusega kokkupuutel värvi muudab. Valge muutub roosaks. Foto: Tele2

Üks Tarbija 24 lugeja on hädas oma Samsungi nutitelefoniga, mis mõned kuud pärast ostmist lõpetas korralikult töötamise. Telefoni parandusse viies selgus, et see on niiskust saanud ja sel juhul garantii enam ei kehti.

«Indikaatoritest kuulsin kahjuks alles siis, kui telefon juba remondis oli,» kurtis lugeja oma muret kaebusteraamatus. Tema sõnul oma mobiilil ta niiskusindikaatorit nähtavast kohast ei leidnud. Naise sõnul viibis ta mõned korrad õues, kui vihma sadas, ja mõned korrad rääkis ta telefoniga vahetult pärast dušši alt tulemist.

«See on muidugi tänapäeva nutitelefonide puhul paras nöök, et kui õues sajab vihma ja telefon on taskus, siis ongi kõik. Sellepärast need ju mobiiltelefonid ongi, et saad kaasas kanda ja igal pool kasutada,» oli ta nördinud. Niiskuskahjustuse parandamise eest esitas Tele2 talle arve 38 eurole.

Tele2 pressiesindaja Hans Saarvelti sõnul võib vedelikukahjustus tekkida telefoni igasugusest kokkupuutest niiskusega. Vee või mistahes vedeliku kahjustusega mobiiltelefonid ei kuulu remontimisele garantii korras, kuna tootja on võtnud endale kohustuse korvata ainult tema süü läbi tekkinud defektid. «Sellisteks võivad olla nii tootmise kui ka komponentide vead,» tõi ta näite.

Pressiesindaja kinnitas, et ükski telefonitootja ei teosta tasuta hooldust, kui telefoni niiskusindikaatorid on värvunud, sest selline toode ei pruugi olla isegi remonditav.

Mobiilifirma pressiesindaja sõnul tekitab vedelik tavaliselt elektroonikale pöördumatuid kahjustusi. «Kiire oksüdeerumine põhjustab katkestusi ja lühiseid, milliste likvideerimine, arvestades kaasaegsete mobiiltelefonide valmistamise tehnoloogiat, on peaaegu võimatu,» tõi ta näite. Saarvelt selgitas, et vedelikukahjustuse puhul võib oksüdeerumine kesta pikka aega nii, et algul telefon töötab täiesti korralikult. Seepärast kliendid tihtipeale ei teagi, et nende telefon oleks niiskust saanud.

Küsimusele, kas tegu on linnalegendiga, et telefoniga ei tohi vihma käes rääkida ning seda sajuga jope taskus hoida, vastas Saarvelt, et vihma käes olles  ei ole üldse soovitav telefoniga rääkida, kui just ei ole tegemist niiskuskindla telefoniga.

«Erinevate tootjate poolt on väljatöötatud just spetsiaalsed mudelid, mis mõeldud niisketes oludes kasutamiseks,» selgitas ta.  Ta tõi näiteks telefonid Sony Xperia Go ja Xperia Acro S ning Samsung  Xcover seeria. «Samuti olen katsetanud ka löögi- ja veekindlat tahvelarvutit Panasonic Toughbook A1, millega samuti veenõus midagi ei juhtunud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles