Kaupmehed ennustavad kartuli peatset kallinemist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid.
Kartulid. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Suurematel köögiviljakasvatajatel jäi küll vihmade tõttu osa saaki koristamata, ent pärast esimest külmalainet nopitud kartul tuleb kiiresti maha müüa, mis lükkab hinnatõusu talve poole.

Maaleht ennustas paar nädalat tagasi, et selle sügise odavad kartulihinnad kaubandusvõrgus võivad üsna kiiresti tõusma hakata, sest mujal Euroopas on nõudlus kartuli järele väidetavalt suur, kirjutas Põhjarannik.

Selveris maksab kartulikilo praegu 23 senti, sama palju kui aasta tagasi.

«Kuna turul on infot, et osaliselt jäi kartulisaak mulda, siis ei saa hinnatõusu välistada,» ütles Selveri avalike suhete juht Annika Vilu. «Meile pole hinna korrigeerimisest teada antud ja ennustada ei tahaks. Loodame, et kodumaist kartulit jagub ikka terveks aastaks.»

Säästumarketis on kartuli müügihind praegu 21 ning Rimides 23 senti.

ASi Rimi Eesti Food kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats rääkis, et sel aastal mõjutas kehv ilm mitte ainult suuremaid kartulikasvatajaid, vaid ka pisemaid kartuli ja muude viljade kasvatajaid.

«Näiteks oli keeruline saada ka Eesti lühikest kurki, lillkapsa hooaeg jäi lühikeseks, sibulaga on raskused ja nii edasi. Ilm on mõjutanud ka ülejäänud Euroopat ning seetõttu on Lääne-Euroopas kartulit vähe ja Eesti kasvatajatel on majanduslikult kasulikum kartul väljapoole Eestit müüa,» kirlejdas Bats.

Batsi sõnul oli juba suvel aimata, et sel aastal ei pruugi head kartulisaaki tulla, ent konkurents hoidis turul kartuli kui hinnatundliku toote hinda võimalikult madalal. «Paraku võib see aga tähendada, et uue saagini Eesti kartulit ei jagu. Seda, et kartuli hind tõusma hakkab, oleme juba tunnetanud ja tõenäoliselt tõuseb see veelgi,» rääkis Bats.

Vendi aiandustalu peremees Aare Vent müüb Jõhvi turul kartulit ikka 25-sendise kilohinnaga ja Selveritele sama hinnaga nagu eelmisel aastal.

«Praegu veel ei juhtu kartuli hinnaga midagi, sest turul on päris palju sellist kartulit, mis nopiti pärast esimest külmalainet ja mis pikalt ei seisa - see tuleb kiiresti ära müüa,» arvas ta.

Mis juhtub kartuli hinnaga siis, kui selline kartul müüdud saab, on tema sõnul üsna ettearvamatu. Väga tõenäoliselt hind tõuseb, aga kui palju ning kuidas see kartuli ostmist mõjutab, ei söanda ta pakkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles