Tulekul on alkoholivabad päevad

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Aasta jagu koos käinud töörühmad on valmis saanud alkoholi- ja tubakapoliitika kontseptsiooni, nn rohelised raamatud, mis viiksid poes suitsud leti alla ja looks kaks riiklikku alkoholivaba päeva aastas.

Tegemist on eri töögruppide kooskäimiste tulemusega. Enne kui need jaanuaris valitsuskabinetti jõuavad, loodetakse põhjalikule avalikule arutelule. Tuleva nädala teisipäeval tutvustatakse tulevikuraamatuid põhjalikumalt, Postimehe käsutusse jõudsid neist mõned väljavõtted.

Nii on töökohtades plaanis kaotada spetsiaalsed suitsetamiskohad, muuta kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused täiesti suitsuvabaks ja piirata väljapanekut tubakatoodete müügikohas ehk viia suitsud leti alla. Sigarettide kahjulikkuse ilmestamiseks võetakse kasutusele pilthoiatused ja avalikel kontsertidel-üritustel peavad olema eraldi suitsualad, mis toimivad mõnedel suurüritustel juba praegu (näiteks laulupidudel ja Viljandi folgil).

Alkohol leti alla

Alkoholi kättesaadavuse piiramiseks lubatakse tulevikus poodides tõenäoliselt alkoholi müüa vaid eraldi müügialal või müüjaga teenindusletist ehk viia alkohol leti alla. Uuesti tuleb arutelu alla vägijoogi ostmise ja tarbimise eapiiri tõstmine (praeguselt 18 eluaastalt näiteks 21 eluaastale) ning «hoiakute ja väärtushinnangute kujundamiseks kehtestada riiklikult n-ö alkoholivabad päevad, 1. juuni ja 1. september, mil alkoholi jaemüük kaasaostuks on piiratud ning avalikkuses kutsutakse inimesi, eriti lapsevanemaid ja õppureid, alkoholi tarbimisest hoiduma».

Kõik see tuleneb valitsuse tegevusprogrammist aastateks 2011–2015, mis seab alkoholi- ja tubakatarvitamise vähendamisel ülesandeks «karmistada karistusi nende alaealistele kättesaadavaks tegemise eest, arendada välja alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise ja nõustamise süsteem, et ennetada kroonilise alkoholisõltuvuse väljakujunemist ning tagada ravi ja rehabilitatsiooniteenused motiveeritud alkoholist loobujatele».

Kaua vaieldud

Alkoholi rohelise raamatu töörühm on koos käinud neljal korral, viimati tänavu oktoobris. Selle üks juhte, sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna spetsialist Triinu Täht hoidus nimetamast alkoostu eapiiri määra ja kuidas peaks välja nägema alkoholivabad päevad: on see kasvatus-soovituslik või keelatakse poodides alkoholi müük? «Töögrupis olid väga erinevad arvamused nendel teemadel ja lõplikke otsuseid pole tehtud,» mainis Täht.

Täht tõdes, et alkoholipoliitika rohelise raamatu koostamise protsess on olnud pikk ja väga vaidlusterohke. Osapooled on pidanud kaitsma oma seisukohti töögruppide koosolekutel ning kirjalikes konsultatsioonivoorudes.

Lähtutud on maailma terviseorganisatsiooni (WHO) globaalsest strateegiast alkoholi liigtarbimise piiramiseks, kus on esitatud valik eri «kangus­astmega» meetmeid kümnes valdkonnas. «Iga riik peab siit valima omale sobiva komplekti,» selgitas Täht. «Kõige radikaalsem meede, mis globaalses strateegias välja pakutakse, on kahtlemata alkoholi jaemüügi monopol ning meie hulgas leidus selle pooldajaid.»

Postimehe välja toodud piirangupunktid pälvisid Tähe sõnul kõik osapoolte heakskiidu või vähemasti nõusoleku.

Tubaka rohelise raamatu koostamise ühe eestvedaja, sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna spetsialisti Aive Tellingu sõnul koostas meie riigi pahedokumendi sotsiaalministeeriumi palvel WHO 2010. aastal. «WHO toetas ekspertabiga, koondades uusimat rahvusvahelist tõendust ning teiste riikide  kogemusi,» sõnas Telling.

Pahedest pääsemise paketti tutvustatakse teisipäeval Tervise Arengu Instituudis.

Olulisemad punktid alkoholi- ja tubakapoliitika muudatustest. Väljavõtted rohelistest raamatutest.

•    Suitsuvaba keskkonna tagamiseks ja riigi elanikkonna tervise kaitsmiseks rajada üldkasutatavate hoonete ukseavauste ette suitsuvabad kaitsevööndid vähemalt 3–6 meetrit uksest.

•    Kaotada ruumides olevad suitsetamisalad ning edaspidi kaotada spetsiaalsed suitsetamisruumid.

•    Muuta riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused suitsuvabaks.

•    Piirata suitsetamist avalikes randades, kontserdi- ja peopaikades ning vabaõhuüritustel.

•    Võtta tubakatoodete märgistamisel kasutusele pilthoiatused.

•    Keelata tubakatoodete müügikoha tähistamine tubakatoodete kaubamärkidega, piirata väljapanekut tubakatoodete müügikohas.

•    Alkoholi kättesaadavuse piiramiseks lubada alkoholi müüki jaekauplustes vaid eraldi müügialal või müüjaga teenindusletist.

•    Algatada arutelu alkoholi ostmise ja tarbimise eapiiri tõstmise osas.

•    Hoiakute ja väärtushinnangute kujundamiseks kehtestada riiklikult n-ö alkoholivabad päevad, 1. juuni ja 1. september, mil alkoholi jaemüük kaasaostuks on piiratud ning avalikkuses kutsutakse inimesi, eriti lapsevanemaid ja õppureid, alkoholist hoiduma.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles