Uuring: välismaal töötab pea 550 Eesti arsti

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Aprilli seisuga on terviseamet väljastanud 968 tõendit tervishoiutöötajatele välismaal töötamiseks, üle poolte neist ei osuta teenust Eestis.

Tervishoiutöötajad peavad võtma välismaa töötamiseks terviseametist tõendi. Ameti andmetel oli 31. aprilli seisuga 5874 registreeritud arstist 968 ehk 14 protsenti võtnud loa välismaal töötamiseks. Tervise arengu instituudi andmetel ei osutanud neist üle poolte ehk 56 protsenti teenust Eestis tervishoiuasutustes.

Välismaal töötamiseks tõendi võtnud arstidest 430 osutasid teenust instituudi pilootuuringus osalenud asutustes. Neist 46 protsendil oli leping sõlmitud täistööajaga töötamiseks. Reaalselt töötas vaid 26 protsenti tõendi võtnud arstidest täistööajaga.

Osa tõendi võtnud arstidest töötavad reaalselt täistööajast suurema koormusega ja võib eeldada, et need isikud ei ole välismaale tööle läinud või töötavad seal nii öeldes sesoonselt.

Paljud arstid töötavad Eestis vastavalt vahetuste süsteemile ehk teatud tööpäevad. Seega on neil võimalik töötada Eestis ja osutada samaaegselt tervishoiuteenust naaberriikides. Mõned arstid töötavad välismaal mõned nädalad, kuud kuni poolaastani ja siis tulevad Eestisse tagasi.

Tõendi võtnud arstid on peamised naised ja meesarstid vanuses 30-49 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles