Poes müüdavad mandariinid tekitavad küsimusi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid on Eestis muutunud jõuluaja lahutamatuks osaks.
Mandariinid on Eestis muutunud jõuluaja lahutamatuks osaks. Foto: Margus Ansu / Postimees

Hallitanud, katki, rohelised – nii iseloomustas üks Tarbija24 poole pöördunud ostja poes müüdavaid mandariine. Suurpoodide kinnitusel pole aga asi üldsegi nii hull.

«Miks tänavu kõigis suuremates poodides (eriti Selveris, Prismas, aga ka Rimis) näevad mandariinid välja, nagu nad oleks enne poodi jõudmist läbi pekstud,» ei jõua portaali poole pöördunud noor naine ära imestada. Tema sõnul tuuakse ostjate ette mandariinid, mis on kas katki, hallitanud, rohelised, plögased või muidu ebakaubanduslikud. «Tegu pole üksikjuhtumiga, vaid valdavalt nii ongi. Mine poodi ükskõik mis kell tahes,» on ta nördinud.

Solarise toidupoodi varustab mandariinidega Viljade Maailm ning ettevõtte telefonile vastanud Kersti (oma perekonna nime ei soostunud ütlema) kinnitas, et nende laos on vaid korralikud mandariinid.

«Sellel aastal on seoses ilmastikuoludega saagi valmimine tunduvalt hilinenud ning  sellest ka esimeste koormate roheline värvus,» selgitas Selveri pressiesindaja Annika Vilu. Ta lisas, et nii Itaalias kui ka Hispaanias oli tänavu liiga palju sademeid, mis tekitab liigset niiskust. Selveris müüdavatest mandariinidest enamus on pärit Itaaliast, osad Hispaaniast. Kõik viljad on I klassist. «Müügisaali keegi riknenud tooteid ei vii ja teenindajad vaatavad iga päev väljapanekud üle ning korjavad inetuks läinud tooted välja,» kinnitas Vilu.

Poes seistes võib kvaliteet kannatada

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul ostab nende pood mandariine Itaaliast ja Hispaaniast. Ta kinnitas, et ostetakse vaid esimese klassi vilju, kuid pressiesindaja möönis, et kaupluses seistes võib toote kvaliteet mõnevõrra kannatada. «Samas on jõulukuul mandariinide müük niivõrd kiire, et kauplusesse seisma need väga kauaks enamasti ei jäägi,» oli poeesindaja kindel.

Batsi sõnul tehakse reeglina kauba saabudes kõikidele toodetele laos kvaliteedikontroll. «Kohustus puu- ja köögivili enne väljapanekut läbi sorteerida, lasub ka kauplustel, ent mandariinide müüme detsembrikuus ühes päevas kümnetes tonnides ning kõike seda läbi sorteerida ei jõuta,» tõdes Bats. Ta tõi võrdluseks, et samas suurusjärgus müüs Rimi  suvel arbuusi, ent selle toote praaki on suuruse tõttu palju kergem märgata ning müügilt eemaldada.   

Prisma pressiesindaja Kadri Lainase sõnul pole nemad mandriinide maaletoojat vahetanud. «Küll aga palume klientidel erinevatest jaekettidest mandariine ostes kindlasti pöörata tähelepanu sellele, et tegemist oleks kindalasti Klementini tüüpi mandariinidega, mis on traditsioonilised ja mahlased jõulumandariinid,» soovitas ta. Lainase sõnul on mõne pool müügil ka teistest sortidest mandariine, mille hind on küll väga odav, kuid ka kvaliteet hinnale vastav.

 Prisma kauplustes jälgitakse Lainase kinnitusel  puu- ja juurviljade kvaliteeti pidevalt ning vahel sorteeritakse tooteid mitu korda päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles