Mille järgi valida endale õiget piima?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Nopri meierei pastöriseerimata toorpiim.
Pildil Nopri meierei pastöriseerimata toorpiim. Foto: Sille Annuk / Postimees

Väljaande CNNi tervisekülg toob välja erinevaid soovitusi, millega piima valimisel arvestada.

Kuigi CNNi andmetel joome me tunduvalt vähem piima kui 30 aastat tagasi, on piim siiski parim allikas vajaliku kaltsiumi saamiseks.

Mahepiim

Ingliskeelses kontekstis tähendab orgaaniline piim, et lehmadele pole süstitud hormoone ja muud keemiat. Neid on toidetud vaid orgaanilise söödaga. Mitmed eksperdid soovitavad juua orgaanilist piima, sest nende uskumuse järgi võivad sünteetilised kasvuhormoonid põhjustada tõsiseid terviseprobleeme, sealhulgas näiteks vähkkasvajat.

Ent näiteks väljaandes Journal of the American Dietic Association avaldatud uuringu tulemused näitasid, et orgaaniline ja tavapärane piim hormonaalse sisalduse poolest ei erine. «Ma arvan, et pole piisavalt põhjapanevaid tõendeid, mis ütlevad, et orgaaniline piim on tavapärasest tunduvalt ohutum ja tervislikum,» ütles uuringu autor Elisa Zied.

Kas peaksid seda ostma? Kahtlemata, kui orgaanilise toodete söömine ja joomine on sinu jaoks oluline, arvab väljaanne. Seda enam, et erinevad teadusuuringud näitavad, et orgaaniline piim sisaldab tavalisest piimast enam omega-3 rasvhappeid, B-vitamiini ja E-vitamiini. Madala rasvasisaldusega piimad sisaldavad ka vähe kasulikke rasvu, sealhulgas omega-3 rasvhappeid.

Kõrgpastöriseeritud piim

Et piimatooted kauem seisaksid, kuumutatakse pastöriseeritud piim tavapärasest kõrgema temperatuurini. See tähendab, et piim võib avamata kujul külmikus värskena seistal kuni 60 päeva.

Pastöriseeritakse tihti just orgaanilist piima, kuna see läbib tavaliselt poodi jõudmiseks pikemaid vahemaid. Siiski otsustavad ka mõned mitteorgaanilised piimabrändid toodet pastöriseerida.

Kui pastöriseeritud piima pakitakse spetsiaalselt steriliseeritud konteineri sees nii, et valgus ja õhk sisse ei pääse, saad endale praktiliselt säilimisajatu toote, nagu Parmalat, mis võib avamata kujul sahvris seista kuni aasta aega. Avatuna tuleks piim ära juua siiski 7-12 päeva jooksul.

Kas peaksin seda ostma?  Pastöriseeritud piim ei ole tavapärasest piimast tervislikum või toitainerikkam, kuid see on hea valik sellele ostjale, kes soovib suuri koguseid ette osta ja näiteks sahvris hoida. Mõne tarbija arvates on pastöriseeritud piimal siiski kõrbemaitse juures.

Toitainerikas piim

Toitainerikkad piimad sisaldavad lisaks A ja D-vitamiinile  ka C-vitamiini omega-3 rasvhappeid. Mõned toitainerikkad piimad sisaldavad ka piimapulbrit, mis lisab kaltsiumit ja proteiini ja ka toote kalorsust.

Kas peaksin seda ostma? Kuigi parem oleks hankida toitaineid otse allikast, näiteks omega-3 rasvhappeid kalast, aitavad toitainerikkad piimad ära hoida vitamiinipuudust. Toitainerikas piim on hea valik neile inimestele, kellele ei meeldi madala rasvasisaldusega piimad, kuid tahavad siiski rasva ja kaloreid ära hoida.

Laktoosivaba piim

Laktoosivaba piim on jumala kingitus neile inimestele, kes ei seedi piimatooteid. Ameerikas kannatavat tervelt kuukümmend protsenti elanikest teatud määral laktoositalumatuse all, mistõttu võivad nad piimatoodete tarbimisel tunda kõhupuhitust, iiveldust, krampe ja kannatada isegi kõhulahtisuse käes.

Kas peaksin seda ostma? Kui sa ei talu laktoosi, aitab seesugune piim sul hankida vajalikku kaltsiumi ja D-vitamiini ilma igasuguse kõhupuhituseta.

Alternatiivid piimale

Riis, soja ja teised n-ö mitte piimatooted koguvad tänapäeval aina enam populaarsust, andes taimetoitlastele ja laktoositalumatusega inimestele vajalikud toitained ja vitamiinid.

Taimetoitlastel soovitab spetsialist Dreena Burton eelistada sojapiima, millel on kõrgem tervislike rasvade sisaldus kui teistel n-ö mitte piimatooted. Riisipiim sobib naturaalse magususe tõttu ideaalselt küpsetiste valmistamiseks. Üks klaasitäis mandlipiima annab juba poole päevasest E-vitamiini vajadusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles