Pühapäevasuitsetamine kahekordistab naistel äkksurma riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka nn pühapäevasuitsetamine mõjub naiste tervisele laastavalt.
Ka nn pühapäevasuitsetamine mõjub naiste tervisele laastavalt. Foto: SCANPIX

Suurest uuringust selgus, et pühapäevasuitsetajatest naistel – isegi neil, kes teevad kõigest ühe suitsu päevas – on kaks korda suurem südame äkksurma risk.

Uuring jälgis 101 000 Ameerika ühendriikide medõe tervist kolmekümne aasta jooksul, vahendas BBC.

Vähe või keskmiselt suitsetavatel naistel oli kaks korda suurem risk surra äkiliste südameprobleemide tõttu, kui neil, kes ei olnud kunagi suitsetanud. Neil, kes suitsetamise maha jätsid, vähenes risk oluliselt juba mõne aasta jooksul.

Uuringu aja jooksul suri 315 naist äkiliste südameprobleemide tõttu – süda lihtsalt lakkas töötamast.

Enne 35. eluaastat põhjustab südame äkksurma tavaliselt perekonnas levinud soodumus, aga inimestel, kes on vanemad kui 35 (enamik uuringus osalenud õdedest ka olid), võib see olla esimene märk südamehaigusest, kus südame arterid hakkavad lupjuma.

Kui võeti arvesse ka uuringus osalenud õdede perekonna meditsiinilist ajalugu ja teisi riskifaktoreid nagu kõrge vererõhk ja kõrge kollesteroolitase, siis leidsid Dr Roopinder Sandhu ja tema kolleegid, et suitsetavatel naistel oli kaks korda suurem tõenäosus surra äkilise südameprobleemi pärast – isegi kui tegemist oli nn pühapäevasuitsetajatega, kes tegid ühe kuni 14 suitsu päevas.

Iga aastaga, mil nad jätkasid suitsetamist, kasvas risk kaheksa protsenti. Naisel, kes suitsetamise maha jätsid, langes risk 20 aastaga sama madalale kui neil, kes polnud kunagi suitsetanud.

Hiljutine Lancetis avaldatud uuring, kus vaadeldi 1,2 miljoni naise tervist, leidis, et naised, kes jätavad suitsetamise maha enne 30. eluaastat, väldivad praktiliselt täielikult riski surra tubakaga seotud haiguste tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles