Uuring: laps ei tohi päevas üle kahe klaasi piima juua

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: SCANPIX

Kanada teadlased tegid kindlaks, et kui laps joob ühes päevas üle kahe klaasi piima, võib see soodustada rauapuuduse tekkimist.

Seega on parim kogus lapsel ühes päevas piima joomiseks kaks klaasi ehk neli detsiliitrit.

Eile teadusportaalis Pediatrics avaldatud uurimus viidi läbi 1311 kahe- kuni viieaastase lapse hulgas, vahendab CBS News. Tulemused osutasid, et väikelaps saab ühes päevas 2,1 klaasi piima juues kätte vajaliku D-vitamiini koguse ning sealjuures ei vähene tema organismis rauasisaldus, mis on ohtra piimajoomise peamine kõrvalmõju.

«Iga lisatass piima vähendab pisut organismi rauavarusid,» ütles uuringu üks autoreid, St. Michaeli haigla ja Toronto lastehaigla pediaater Jonathon Maguire. «Ent nende laste jaoks, kes on rauapuuduse riskigrupis, on see «veidi» väga oluline,» lisas ta.

Piim ja teised piimatooted annavad teatavasti proteiini; kaltsiumi; magneesiumi; folatsiini; vitamiine B1, B2, B6, B12 ja vitamiine A, D ja E.

Ent lehmapiim võib põhjustada rauapuudust, kuna sisaldab vähem rauda kui teised toiduained, mida piimaga võidakse asendada. Ühtlasi muudab piim organismile raskemaks raua saamise muust toidust. «Kaltsium muudab raua absorptsiooni raskemaks,» kommenteeris Chicago haigla lastearst Emilia Baczek.

Ameerika Südame assotsiatsioon soovitab 1–8 aastasel lapsel juua päevas kaks tassi piima ning 9–18 aastasel noorel kolm tassi piima. USA Põllumajandusosakond soovitab 9–18 aastastel noortel samuti juua kolm klaasi, lastel vanuses 4–8 kaks ja pool klaasi ning kahe- ja kolmeaastastel juua kaks klaasi piima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles