Retseptiravimi välimuse muutumisel katkestatakse sageli ravikuur

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Meditsiiniajakirjas Archives of Internal Medicine avaldatud uuringust selgub, et retsepti alusel saadud ravimi välimuse muutumine võib kaasa tuua selle, et patsient jätab ravikuuri katki.

Bostonis asuva Brighami haigla doktor Aaron Kesselheim uuris, kas originaalravimi vahetamine geneerilise versiooni vastu võib viia selleni, et inimene ei võta üldse enam ravimit, vahendab CNN.

Geneeriline ravim on originaalravimiga sama toimeainet sisaldav ravim, mis on mõeldud samade haigusseisundite raviks ning on sama tõhus, ohutu ja kvaliteetne kui originaalravim. Geneeriline ravim ei või erineda originaalravimist toime tõhususe, kvaliteedi ja ohutuse osas, kuid võib erineda abiainete osas ja ravimi välimuse osas. Tihti erineb seetõttu geneerilise ravimi ja originaalravimi värv.

Kesselheim ja  tema meeskond uuris epilepsiavastaste ravimite tarbimistendentse ning vaatles andmeid aastast 2001 kuni 2006. Uuringust selgus, et patsiendid, kes põdesid epilepsiat ja ostsid retsepti alusel ravimeid, katkestasid 53 protsendilise tõenäosusega tablettide söömise, kui uue retsepti alusel saadud tabletid olid teist värvi, kui patsiendid harjunud olid. Ehkki toimeaine oli sama.

Uurimismeeskonna sõnul võib tendentsi põhjuseks olla see, et paljud patsiendid võtavad tabletid originaalpurkidest välja ja panevad ühte anumasse kokku päeva jooksul võetavad tabletid. Nende inimeste jaoks on ravimi visuaalne identifitseerimine tähtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles