Lipand: alkoholipoliitika rohelise raamatu meetmed ei anna tulemust

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstid pole rahul alkoholipoliitika rohelise raamatuga.
Arstid pole rahul alkoholipoliitika rohelise raamatuga. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Arstide Liidu esindaja Andrus Lipandi sõnul ei piisa alkoholipoliitika rohelises raamatus toodud meetmetest, et alkoholi tarbimist vähendada.

Lipandi sõnul on märkimisväärne, et Eestis on koostatud roheline raamat ning see võimaldab kõigil panustada ühiskonna paremuse poole liikumisse, ent avalikustatud rohelises raamatus olevad meetmed on kahtlevad, hägusad ega pole konkreetsed. «Need meetmed ei ole küllaldased, et eesmärke saavutada.»

Lipandi sõnul on majanduskeskkonna paranedes alkoholi tarbimine kasvanud. Üksikud meetmed, mida on seni rakendatud alkoholi tarbimise piiramiseks ei ole aga andnud soovitud tulemusi. Ta tõi siinkohal näiteks alkoholireklaami keelu kehtestamise teles kella 7 hommikul kuni 21 õhtul, samuti aktsiisitõusud ja müügipiirangute kehtestamise.

Lipandi sõnul on aga majandussurutis mõjutanud tarbimist. Ta märkis, et arvestuslikult läks aastal 2010 alkoholi tarbimine Eesti ühiskonnale maksma 2,2 miljardit krooni rohkem, kui see aktsiisina sisse tõi.

Lipand ütles, et tarbimist vähendavad kõrged maksumäärad, alkoholireklaami keelustamine, kättesaadavuse vähendamine ja sõidukijuhtide pistelised puhumiskontrollid.

Terve Eesti Sihtasutuse tegevjuht Keit Fomotškin märkis, et rohelises raamatus on tugevalt esindatud alkoholitootjate huvid.

WHO sihiks on, et aastaks 2015 ei tohiks alkoholi tarvitamine üheski riigis ületada kuut liitrit puhast alkoholi elaniku kohta aastas ja peaks olema nullilähedane alla 15-aastaste seas. Eestis tarbitakse 10,2 liitrit puhast alkoholi elaniku kohta aastas.

Arstide liit, Terve Eesti SA ja Eesti Tervise Fond esitlevad täna oma ettepanekuid alkoholipoliitika rohelisele raamatule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles