Arstid manitsevad palavikuravimite võtjaid ettevaatlikkusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palavikku alandava ja valu vaigistava paratsetamooli tabletid.
Palavikku alandava ja valu vaigistava paratsetamooli tabletid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Perearstid ja proviisorid soovitavad valuvaigistite ja palavikuravimite ostmisel lugeda infolehte ning küsida nõu apteekrilt, sest mitmes riigis on sagenenud mürgistusjuhtumid, mille on põhjustanud suurtes kogustes ravimite kasutamine, arvestamata nende päevaseid norme ja koosmõju.

Kui mitmes riigis on viimasel ajal sagenenud valuvaigistite mürgistusjuhumid, siis Eesti Mürgistusteabekeskuse andmeil Eestis paratsetamooliravimitega nii tõsiseid probleeme ei ole ning paratsetamooli tõttu helistatakse vaid üks-kaks korda kuus, ütles keskuse juhataja Mare Oder ERRile.

Perearst Anneli Talvik ütleb, et päris sageli teatavad patsiendid, et on viirushaigusega hästi toime tulnud, kuid vastuvõtul selgub, et tablette on võetud palju ja oskamatult.

«Kuulen seda gripiperioodil vähemalt korra nädalas, kus patsient loeb ette, et on joonud gripiteesid ja võtnud peale ka paratsetamoolitablette. Patsiendid seda ju ei tea, et paratsetamool, niinimetatud ohutu palavikuravim, on maksale väga toksiline,» nentis Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles