Perearst: Eesti inimesed kuritarvitavad külmetusravimeid

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Anneli Talvik.
Perearst Anneli Talvik. Foto: Peeter Langovits

Perearst ja Eesti Perearstide Seltsi juht Anneli Talviku sõnul kipuvad Eesti inimesed talveperioodil külmetusravimeid liigtarvitama, kasutades koos erinevaid ühe ja sama toimeainega ravimeid.

Talvik ütles Postimehele, et gripitee reklaam on võimas, kandes endas sõnumit kiirest sümptomite leevenemisest, patsiendile võrdub see aga terveks saamisega.

«Patsiendid tarvitavad ohtralt gripiteesid ja võtavad lisaks paratsetamooli tablette. Nii tablett kui ka tee sisaldavad aga samu toimeaineid ning ohtral koostarbimisel võib üledoosi saada.»

Ta märkis, et inimesed aga ei teadvusta endale, et ravimil on nii toime kui ka kõrvaltoime. «Inimeste teadlikkust tuleks tõsta, lisaks peaks ravimi vajaduse otsustama tervishoiutöötaja, kes võib olla nii apteeker, pereõde kui ka arst. Kui on vaja ravimit võtta, siis tuleb seda teha nii, nagu on ette nähtud. Eesti inimesed on ravimi usku, aga võiksid olla tervise usku.»

Talviku sõnul võiksid inimesed julgemini perearstiga ning ka apteekriga konsulteerida enne ravimite võtmist. Samuti võiksid inimesed end jälgida, millised ravimeid ja kui palju parasjagu võetakse.

«Levinum patsientide vastus küsimusele, milliseid ravimeid te juba võtate, on kolm punast ja kaks kollast. See vastus kurvastab arsti, sest tervise eest vastutab ikka inimene ise, mitte arst või riik.»

Lisaks on olemas kontingent ravimihimulisi inimesi, kes doseerivad julgelt ja lausa nõuavad ravimite väljakirjutamist. 

Talvik märkis, et Eestis võiks suurendada terviseteadlikkust ja seda juba lasteaias. «Kooliõel võiks siinkohal olla suurem roll, kui seda on praegu. Riiklike meetmetega tuleks toetada terviseharidust. Võrreldes Soomega on meie teadlikkus ravimite ohtudest märkimisväärselt väiksem, siin mängib rolli Nõukogude Liidus elatud periood, mil riik vastutas inimese tervise eest. Seda aga tuleks ja peaks muutma ning enne kui teadlikkuse tõstmise ajendiks on raske terviserike.»  

Apotheka andmetel on Eestis enammüüdud käsimüügiravimiteks valuvaigistid, mis on üleannustamise korral ohtlikud - Ibuprofeenid, Ibustar, Solpadeine, Paraflux 30 ja 10 tableti kaupa, aga ka Sudafedi külmetus- ja nohutabletid, Xymelini nohutilgad.

Talvik märkis, et kõige sagedamini doseerivad tema praktikas inimesed üle suukaudsete nohurohtudega, üledoosiga kaasneb südame kloppimine ja üleüldine halb enesetunne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles