Suurbritannia võib kehtestada karastusjookidele magusamaksu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karastusjook.
Karastusjook. Foto: Meelis Tomson / Õhtuleht

Suurbritannia juhtivad tervishoiutöötajad nõuavad karastusjookidele magusamaksu, mis tähendaks, et iga liiter jooki oleks 20 protsenti kallim.

Nõudmist toetavad Inglismaal üle 60ne organisatsiooni, kes leiavad, et magusamaksu kaudu kogutud üle miljardi naelsterlingiti abil saaks sponsoreerida koolides pakutavaid lõunaid, lisada söögile juur- ja puuvilju ning parandada seeläbi laste tervist, kirjutab BBC.

Karastusjookide tootjad ütlevad, et maksude tõstmine ei ole vajalik. Suurbritannia Karastusjookide Assotsiatsiooni (BSDA) sõnul mängivad tootjad juba ülekaalulisuse vastu võitlemisel olulist rolli.

BSDA tegevjuht Gavin Partingtoni sõnul ei sisalda 61 protsenti karastusjookidest enam suhkrulisandit. «Me näeme, et karastusjookide tootjad panustavad aina rohkem, suurenenud on vabatahtlikkus valitsuse kalorivähendamise kavas,» ütles ta ja lisas: «Maksude suurendamine avaldab inimeste rahakotile veelgi suuremat survet.»

Ent tervishoiutöötajate arvates on magusamaks hea lihtne vahend, mis aitaks suhkru vähendamisega elusid päästa. Samuti saaks raha koguda laste tervise kaitsmiseks. Suurbritannia tarbijad ostavad ühes aastas üle 5,727 miljoni liitri magusaid karastusjooke.

«Kui me üritame suitsetamist ja alkoholi pruukimist ning inimeste varast suremust vähendada fiskaalmaksudega, näitavad praegu tõendid, et sama lähenemine aitaks ka toidu puhul,» kommenteeris Oxfordi ülikooli tervishoiu osakonna juht Mike Rayner.

«See ettepanek muudab karastusjookide hinna selliseks, et see peegeldaks, kui kalliks taoline toit ühiskonnale maksma läheb. Meie ülekaalulisuse epideemiat põhjustab eluohtlikke haigusi ja konditsioone miljonite inimeste jaoks. On aeg, et valitsus antud teemal midagi ette võtaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles