Kahtlase Kyäni toidulisandi turustamine keelati

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandid. Illustratiivne foto.
Toidulisandid. Illustratiivne foto. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) teavitab, et Kyäni Europe AB müüdavat toidulisandit Kyäni Sunset ei ole lubatud Euroopa Liidus turustada.

Põhjuseks öeldi toodetes E-vitamiini allikana ja lisaainena kasutatav tokotrienool, mis ei ole lubatud ühendite nimekirjas.

E-vitamiin on üldnimetus rasvlahustuvatele tokoferoolidele ja tokotrienoolidele. Looduslikult esineb vitamiin E kaheksas keemilises vormis (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferool ning alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienool), mille mõju inimesele on erinev.

Toidulisandites kasutada lubatud E-vitamiini allikad on loetletud valitsuse määruses nr 165. Lisaainete kasutamist reguleerib vabariigi valitsuse määrus nr 81.

Kasutamiseks lubatud ühendid kantakse pärast põhjalikku ohutuse hindamist määruste nimekirja. E-vitamiini allikana ei ole üksnes tokotrienool lubatud ühendite nimekirjas, kuna Euroopa Toiduohutusameti hinnangul puuduvad piisavad andmed, et hinnata ühendi mõju ja ohutust inimeste tervisele.

VTA on teinud toidulisandi Kyäni Sunset turuleviijale ettekirjutuse, millega kohustab peatama toote turustamise ja müügi Eestis ning edastanud läbi RASFF kiirhoiatussüsteemi informatsiooni teistele liikmesriikidele.

Veterinaar- ja toiduamet soovitab tarbijatel mitte osta ega tarbida toidulisandit Kyäni Sunset.

VTA selgitab, et toidulisandi turuleviijal on kohustus hiljemalt toote turuleviimise päeval sellest ametit teavitada. Teavitatuks loetakse kõik toidulisandid, mille kohta on ametile teave edastatud ja teavitamine annab õiguse tooteid turustada.

Kyäni Europe AB poolt 24. jaanuaril edastatud pressiteates jäeti mainimata, et kuigi toidulisandist on VTAd teavitatud, on ametil kahtlusi toote Kyäni Sunset E-vitamiini allika suhtes ning amet hindab esitatud andmete põhjal toote nõuetekohasust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles