Uuest aastast muutuvad kontonumbrid pikemaks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBAN kontonumber.
IBAN kontonumber. Foto: Eesti Pangaliit

Tulevast aastast muutuvad arveldusarvete numbrid palju pikemaks, kuna ka riigisiseste maksete tegemiseks saab tulevikus kasutada vaid rahvusvahelist kontonumbrit. Pangaliidu sõnul mõjutab see muudatus eelkõige ettevõtteid.

Riigisiseste maksete tegemisel saab tuleva aasta 1. veebruarist  kasutada ainult rahvusvahelist kontonumbrit (IBAN – international bank account number). IBAN võimaldab maksete samaväärset töötlemist kogu euroalas. «See, et kogu Euroopas oleks võimalik ühte moodi kiirelt, turvaliselt ja odavalt maksta, on olnud ühine eesmärk juba üle kümne aasta,» selgitas tänasel pangaliidu, Eesti Panga ja rahandusministeeriumi pressikonverentsil pangaliidu esindaja Olavi Lepp.

«Eesti kontonumber on täna sõltuvalt pangast 10-14 kohta pikk, uued kontonumbrid on 20 kohta pikad ja sisaldavad ka vana kontonumbrit, aga ees on teatud kontrolljärgud ja riigi tunnused,» kinnitas Lepp, kes arvas, et neid inimesi, kes oleks endale kontonumbri pähe õppinud väga palju just ei ole.

Lepp kinnitas, et kontonumbrite muutumine tavainimest kuigivõrd ei puudutagi.

 «Kui keegi meist soovib teha rahvusvahelist ülekannet, siis me juba täna kasutame selleks IBANi,» selgitas Lepp. Tema kinnitusel muudab pangasüsteem ise kliendi kontonumbri ära. Inimene ei pea ise oma arveldusarve numbrit konverteerima, vaid kõik toimub pangas automaatselt. Seejuures teavitavad pangad ka kliente, et arveldusarve number muutub.

Kontonumbrite muutumine mõjutab Lepa sõnul pigem ettevõtteid ja riigiasutusi, kes inimesele näiteks palka või toetust maksavad. Äriklientidel tuleb uuendada äripartnerite ja töötajate kontonumbrite andmebaase. Samas ei pea ettevõte minema näiteks töötajalt tema uut kontonumbrit küsima, vaid seda saab konverteerida näiteks pangaliidu kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles