Pangaliit: teeme kõik, et teenuste kvaliteet ei halveneks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankadevahelised maksed võivad tulevikus liikuda aeglasemalt.
Pankadevahelised maksed võivad tulevikus liikuda aeglasemalt. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti Panga ja pankade vahel käivad läbirääkimised uue jaemaksesüsteemi kasutusele võtmiseks, mille tulemusel selgub ka, milliseks kujuneb pankadevaheliste maksete kiirus ja hind.

Eesti Panga mullu septembris algatatud hanke jaemaksesüsteemi ühtse euromaksete piirkonna tingimustega kooskõlla viimiseks parimaks pakkumuseks osutus prantsuse ettevõtte STET (Systèmes technologiques d’échange et de traitement) pakkumine.

Eesti Panga pressiesindaja Viljar Rääsk kinnitas, et praegu käivad pankadega aktiivsed läbirääkimised, mille tulemusena selgub, kas pangad liituvad uue süsteemiga.

«On detaile, mida meie peame täpsustama ja mida me teeme koos firmaga, kelle me tunnistasime hanke võitjaks,» selgitas Rääsk.

«Kui on saadud teenusepakkuja käest vastused kõikidele küsimustele, siis pangad analüüsivad küsimusi, see võtab teatud aja, siis tehakse ka otsus,» kommenteeris Eesti Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.

«Kui kõik pangad ei liitu, siis on variant, et tuleb mitu jaemaksesüsteemi Eestis kasutusele. See ei ole hea lahendus, sest see tõstab tõrgete tõenäosust,» kinnitas Rääsk.

Tagajärjeks võib olla ka see, et pankadevahelisi makseid ei saa enam harjunud kiirusel teha.

«Pangaliidus oleme kokku leppinud, et proovime endast sõltuvalt teha kõik, et tänase teenuse kvaliteet ei läheks halvemaks, jääks samaks või läheks paremaks, aga lähikuud peavad siin vastuse andma,» kinnitas pangaliidu maksetoimkonna esimees ja Swedbanki arveldustoodete elutsükli juhtimise divisjoni direktor Olavi Lepp.

STETi pakkumine võimaldab koguni seda, et pankadevahelised masked hakkavad liikuma kiiremini. Samuti võimaldab pakkumine suurendada süsteemi tööpäevade arvu.

See, kas maksed muutuvad kiiremaks on Rääski sõnul läbirääkimiste küsimus pankadega. «Vastame pankade üleskerkinud küsimustele, siis on pankade kord öelda, kas nad liituvad või ei. Kui otsus on tehtud, saab edasi minna küsimusega, kuidas maksesüsteem tulevikus muutma hakkab,» rääkis Rääsk. Pankadevahelised maksed toimuvad täna kümme korda päevas.

Swedbank Eesti juhatuse esimees Priit Perens lausus kolmapäeval Kuku raadios saates «Vahetud Postimehega», et pank ei ole veel Eesti Panga jaemaksete süsteemiga ühinemise kohta ostust langetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles