Lugeja küsib: kas lund täis sadanud liiklusmärk kehtib?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine liiklusmärk ei kehti.
Lumine liiklusmärk ei kehti. Foto: Margus Ansu / Postimees

«Teatud ilmastikutingimuste kokkulangemisel võivad liiklusmärgid olla lumele väga nakkuvad ja seetõttu mattub kirjutis märgi peal lume alla nii, et seda pole üldse näha. Oletame, et maanteel on 70 ala märk täis sadanud, aga mina seda ei tea, mis kiirusepiirang seal lume all kirjas oli. Kas minu trahvimiseks oleks alust?» soovis lugeja teada.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Liiklusmärgi nõudeid saab järgida, kui märgil antav teave on juhile nähtav ja arusaadav. Lumega kaetud loetamatu märgi nõudeid ei ole võimalik täita ja teavitamata piirangu rikkumise eest juhile karistust määrata ei saa. Samas peab juht olema sellisesse olukorda sattudes võimeline esitama tõendeid, et märk oli lumega kaetud. Kuigi süüteomenetluses ei pea keegi oma süüd tõendama, eeldab aktiivse kaitsetaktika valimine seda, et isik esitab oma väiteid kinnitava tõendi või loob reaalse võimaluse oma väite kontrollimiseks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles