ERR: haiglatel ei jätku õendustudengitele praktikakohti

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vee ja suhkru lahuse süstimine võib vähendada põlvevalu.
Vee ja suhkru lahuse süstimine võib vähendada põlvevalu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti haiglad vajavad hädasti õdesid, koolid ei saa aga vastuvõttu eriti suurendada, sest haiglatel ei jätkuks tudengitele praktikakohti.

Tervishoiu kõrgkooli rektor Anneli Kannus ütles ERR Uudistele, et õe erialale võetakse igal aastal vastu 120 tudengit, samas kui teistele erialadele pääseb õppima 26-30 inimest, kuna Eestis on haiglaõdede järele suur vajadus.

Ta lisas, et tervise arengu instituudi kohe väljatuleva uurimuse kohaselt on õdesid Eesti tervishoiule vaja veel väga palju – idaeaalis tuleks vastuvõttu suurendada kaks korda, et kümne aastaga jõuda olukorda, kus Eestis on piisavalt tervishoiutöötajaid.

«Uurimus õdede vajaduse kohta näitab, et kui jätkaks Eestis sama vastuvõtuga, mis praegu kahes tervishoiu kõrgkoolis – , aastas umbes 300 õde – , siis arvestades väljarännet, pensionile minevate tänaste töötajate hulka ja kõiki arengukavasid, mis tervishoiusüsteemis on vastu võetud, ja neljandaks veel vananevat elanikkonda, siis tegelikult selle vastuvõtuga me isegi ei taastooda nii palju õdesid, kui meil täna on,» nentis Kannus.

Tema sõnul on aga palju suurem probleem praktikakohtadega, sest kool suudaks iseenesest ka kaks korda rohkem õpilasi ära mahutada, kui tervishoiuasutused, kus õpilased praktikal käivad, vaid suudaksid nii palju praktikante vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles