Spordiarst: energiageelid võivad tervisesportlasele liiga teha

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populaarsed energiageelid võivad harrastussportlasele liiga teha.
Populaarsed energiageelid võivad harrastussportlasele liiga teha. Foto: Panther Media/Scanpix

Sporditraumatoloog Mihkel Mardna sõnul võivad populaarsed energiageelid ärritada magu ja seedetrakti.

«Energiageelid on tavaliselt väga kõrge kontsentratsiooniga ja imenduvad ülikiirelt, mistõttu võivad need suure füüsilise pingutuse korral magu ja seedetrakti ärritada,» ütles Mardna, kelle sõnul ei ole tervisesportlastel neid tegelikult üldse vaja tarvitada.

«Suure soovi korral võib neid ikka kasutada, kuid tuleb meeles pidada, et üle ühe energiageeli tunnis ei tohiks kindlasti manustada.»

Mardna sõnul peab ka seda arvestama, et geelidele ja batoonikestele tohib peale juua ainult vett või hästi lahjat hüpotoonilist spordijooki. «Mitte mingil juhul ei ole peale joomiseks sobilik kontsentreeritud spordijook,» märkis ta.

Tegelikult piisab harrastussportlastele täielikult toitlustuspunktidest saadavast söögist-joogist. «Sageli üritatakse samade tulemuste lootuses kopeerida tippsportlasi. Kui sa aga läbid distantsi kordades aeglasemalt kui tippsportlased, siis ei ole tarvidust ka nende varustuse järele,» ütles Mardna. «Geelid ja batoonid võivad head teha tippsportlastele, kes kaotavad kõvasti vett ja energiat, kuid tavaline harrastussportlane ju nende tasemeni ei küündi.»

Mardna rääkis, et võistluspäeva hommikul peaksid olema välistatud šokolaad, halvaa, kohv ja energiajoogid. Kofeiini sisaldavad joogid suurendavad tema sõnul vedelikuväljutamist organismist ning energiajook sobib vaid lühikeseks pingutuseks, kasutades seejuures üksnes organismi olemasolevaid energiavarusid.

«Rahva seas levib igasuguseid müüte. Tavaline arusaam on, et mida rohkem ja mida kangemad asjad, seda parem, kuid nii see paraku ei ole,» tõdes Mardna.

Võistluspäeva hommikul peaks seega tema sõnul sööma kergelt, näiteks süsivesikuterikast mitmeviljaputru. 20-30 minutit enne võistluse algust võib juua spordijooki. «Liiga palju juua ei ole mõtet, sest keha suudab tunnis omastada kuni 800 milliliitrit vedelikku,» märkis Mardna, kes ei soovita võistluspäevale eelneval õhtul ka saunas käia, sest see alandab lihaste toonust ning pärsib seega järgmise päeva tulemusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles