Peagi tohib praegu veel patenteeritud võtmeid kopeerida igaüks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad aitasid ukse avada. Foto on illustratiivne.
Päästjad aitasid ukse avada. Foto on illustratiivne. Foto: Priit Simson

Soomlased muretsevad, et märtsis aegub Abloy Exec võtmesüsteemi patent, mis tähendab, et võtmeid võib kopeerida igaüks.

25. märtsil aegub Abloy Exec võtmesüsteemi patent, mis tähendab, et võtmel ei ole enam kopeerimiskaitset. Seda võib kopeerida igaüks, kirjutab Helsingin Sanomat. Seni kuni võtmesüsteem patendiga kaitstud on, saab lisavõtit teha vaid Abloy volitatud edasimüüjate juures. Lisaks tuleb esitada võtmekaart.  Nii on koduomanikul ülevaade, kes omab sisspääsu tema koju.

Probleem puudutab just kortermaju, kus elanikud tihti vahetuvad. Võtmed võivad jääda endiste elanike või näiteks remondimeeste kätte.

Eestis teised süsteemid

«Lukusüsteemi välja vahetamiseks on Soomes aega olnud üle kolme aasta,» kinnitas Abloy Eesti esinduse turundusjuht Ulvi Kullerkupp Tarbija24-le. Tema kinnitusel vahetab Exec võtmesüsteemi välja Abloy Sento süteem, mille patent kehtib aastani 2026.

Kullerkupp selgitas, et võtmesüsteemid on piirkonniti erinevad. Eestis Abloy Exec süsteemi kasutusel ei ole. Eestis on kasutusel võtmesüsteem Abloy Novel, mille patendikaitse on Kullerkupu sõnul kehtiv aastani 2027.

Samas on Eestis kasutusel ka Abloy Classic, millel patent puudub. «Kui inimene teadlikult ostab selle lukusüsteemi, siis juhitakse tähelepanu sellele, et see ei ole patendiga kaitstud. Tema kodule tehtavate võtmete arv ei ole kuhugi üles märgitud ja võtmekontrollist siinkohal rääkida ei saa,» selgitas Kullerkupp.

«Lisavõtmeid Abloy Novel võtmest saab valmistada ainult Abloy volitatud edasimüüjate kauplustest üle Eesti. Abloy Oy tehas tarnib Abloy Novel võtmetoorikuid vaid Abloy volitatud lukukauplustele,» rääkis Kullerkupp patenteeritud võtmesüsteemist.

Seejuures lisavõtme valmistamiseks peab esitama võtmepesa ostuga kaasa saadud võtmekaardi, kuhu lisavõtmed märgitakse. «Nii säilib luku omanikul kontroll oma kodu võtmete üle.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles