Üha rohkem tehakse koduseid maohaavandite kiirteste

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiruse testimine.
Viiruse testimine. Foto: Toomas Huik

Selfdiagnostics OÜ tootejuht Gerli Vaino sõnul tunnevad inimesed üha rohkem huvi kodus kasutatavate kiirtestide vastu. Kõige populaarsemateks kodusteks kiirtestideks on soolepolüüpe, maohaavandeid ja uroinfektsioone tuvastavad testid.

Selfdiagnostics OÜ on kiirtestidega Eesti turul möödunud aasta septembrist. Vaino kinnitas, et poole aasta jooksul on inimeste huvi kiirtestide vastu olnud järjest kasvav.

«Populaarsemateks kodusteks kiirtestideks on soolepolüüpe, maohaavandeid ja uroinfektsioone tuvastavad testid. Populaarsemate sekka on ka tõusmas maksa- ja neerufunktsiooni testid ning lähikuudel lisanduvad sortimenti ka allergiatestid,» rääkis Vaino.

«Kiirtestide juures on väga oluline nende õige kasutamine ja mõistmine, seejuures on oluline ka apteegi ja tervisespetsialisti poolne patsiendi nõustamine. Tuleb silmas pidada, et kiirtestid on skriiningmeetod ehk diagnoosi panemine jääb siiski arsti pädevusse. Kodus testimine on võimalus kiiremaks probleemi lahendamiseks neile, kes mingil põhjusel ei ole arsti poole veel pöördunud,» selgitas Vaino.

Euroopas on sellised koduseks kasutamiseks mõeldud kiirtestid laialt levinud. Eestis on põhimüüjaks Selfdiagnostics OÜ, kuid suur valik kiirteste on ka Loodustoode OÜ-l, e-poes Tervis24.ee, Stockmanni kaubamaja apteegis ja Rakveres Biore Tervisestuudios.

«Mõned apteegiketid on testid oma nomenklatuuri võtnud, mõnedega alles läbirääkimised käivad. Kuna vanematele inimestele on e-pood ehk liiga uudne, siis suureneks apteegist kättesaadavusega kindlasti ka huviliste ring,» lausus ta. Lisaks tavakliendile on kiirtestide kasutajateks ka perearstikeskused ja haiglad.

«Euroopas kasutatakse kiirteste väga laialdaselt lausa riiklikes skriining-programmides. Meie oleme seda kõike alles õppimas,» ütles Vaino ning lisas: «Meie eesmärk on muuta kiirtestide kättesaadavus sama lihtsaks ja turvaliseks nagu seda on palavikualandaja soetamine üle apteegileti, koos nõustamisega, sest inimesed soovivad seda.»

Veebipoest on võimalik osta üldtervisega seotud kodustest testidest veel näiteks üldkolesterooli ja veresuhkru kiirtesti, mille hinnad on viis kuni kümme eurot.

Kõik testid töötavad erinevalt. Näiteks soolepolüübi puhul võetakse testpulgaga väljaheiteproov, maohaavandite puhul võetakse aga proov sõrmeotsa verest, tänu millele on võimalik tuvastada Helicobakter Pylori olemasolu.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri sõnul on see positiivne, kui inimesed tunnevad enam huvi oma tervise vastu ja saavad kiirtestide kaudu oma pakilistele küsimustele vastused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles