Eestisisene väiksema paki saatmine on peagi sama kallis kui rahvusvaheline

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Posti postkontor.
Eesti Posti postkontor. Foto: Marko Saarm / Sakala

1. märtsil 2013 muutuvad riigisisese maksikirja suurimad lubatud mõõtmed, mis tähendab, et ka väiksemaid esemeid tuleb saata Eesti Posti pakiautomaatidega, mille teenus on oluliselt kallim.

Uued suurimad lubatud maksikirja mõõtmed on 230 x 330 x 20 mm, mis tähendab, et sellest suuremad saadetised tuleb teele panna pakiautomaadiga. Rahvusvahelise maksikirja mõõtmed ja maksikirja hinnad ei muutu.

Tarbija24 lugeja väitel on muudatuste eesmärk sundida inimesi pakiautomaate kasutama. «Seetõttu tõusevad osa Eestisiseste saadetise hinnad 0,9-eurolt 3,07-le eurole. Samal ajal maksab Hispaaniasse sama asja saatmine 2,60!»

Eesti Posti kommunikatsioonijuht Inge Suder selgitas, et pakiautomaadist pakiautomaati on Eestis kõige soodsam hind 2,59, kõige odavama rahvusvaheline lihtmaksikirja hind on 2,60. «Seega jah, kuni 250 grammi kaaluvate esemete rahvusvaheliste esemete saatmine on samas hinnas riigisisese saatmisega. Siiski ei saa neid teenuseid omavahel võrrelda, sest selle hinna eest liiguvad rahvusvahelised saadetised ilma registreerimata, lihtsaadetisena,» toonitas ta.

«Pärast muudatusi saab maksikirjast selgelt vaid sõnumite ja õhemate trükiste edastamiseks mõeldud teenus. Asjade saatmiseks pakutakse laia valikut pakiteenuseid. Soodsaim, innovaatilisim ja mugavaim viis saadetisi edastada on Post24 pakiautomaatide vahendusel,» põhjendas Suder. Pakiautomaadi puhul saab oma paki teekonda erinevalt maksikirjast jälgida.

Samas käivad Suderi teatel praegu ka rahvusvaheliselt riikide vahel arutelud maksikirjade mõõtmete üle, sest lihtsaadetisena esemete saatmine on problemaatiline ka mujal maailmas.

Suderi sõnul on inimesed ka pakimõõtu esemeid maksikirjadega saatma hakanud. Maksikirjaga on saadetud isegi uiske ja kõndimiskeppe, mis kohe kuidagi inimese tavalisse postkasti ära ei mahu. «Nende kättetoimetamine on problemaatiline, sest maksikiri peab mahtuma postkasti. Kui kiri oli suurem ja inimest ei olnud kodus, tuli maksikiri kandekeskusesse tagasi viia. See tähendas viivitust saadetise kättesaamisel,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles