Ka kuldsõrmused võivad põhjustada allergiat

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmused.
Sõrmused. Foto: Panther Media/Scanpix

Tarbija24 lugeja avastas oma kuldsõrmuse alt väikesed sügelevad nahavillid, ehkki kuldehteid kannavad ka tundliku nahaga ja allergiate käes kannatavad inimesed. Selgub, et «pulmasõrmuse lööve» on üks tavalisemaid nahalööbeid.

Allergoloogi Kaja Julge sõnul võib põhjus olla niklis, sest päris puhas kuld on pehme ja sellest ehteid teha ei saa. Aga ei pruugi…

Sõrmuse kohale tekib lööve tavapärasemalt neil, kellel on tundlik nahk, mõni allergia, ekseem või atoopiline dermatiit.

Sageli tekib lööve siis, kui ühte ja sama sõrmust on juba aastaid kantud. Sõrmuse alla tekivad väiksed punased laigud. Selline lööve võib inimesel tekkida spontaanselt, aga võib ka ajapikku krooniliseks muutuda.

Löövet kutsutakse abielusõrmuse dermatiidiks, mis on rohkem levinud abielunaiste seas. Samas võib selle lööbe endale saada igaüks, kes kannab sõrmust aastaid.

Läbipaistev küünelakk aitab

Enamasti põhjustab löövet just nikkel abielusõrmuses. Paljud kuldehted sisaldavad ikkagi ka väga väikses koguses niklit, mida kasutatakse, et muuta pehme ja sepistatav kuld tugevaks.

Nikliallergia on väga tavapärane, kuid paljud ei teagi oma allergiast. Nikliallergia võib avalduda kokkupuutest metalliga teksadel, rinnahoidjate klambritega vms.

Nikliallergia puhul aitab see, kui värvida sõrmuse sisemus aeg-ajalt üle läbipaistva küünelaikiga.

Samuti võib nahka ärritada sõrmusele kogunenud seebikiht või muu mustus sõrmuse all.

Aitab ka see, kui kanda mingil perioodil sõrmust erinevates sõrmedes. Samuti tuleks sõrmust puhastada ja kuivatada.

Löövet on lihtne ravida kasutades spetsiaalseid kortisoonkreeme. Kui lööve nädalaga ei taandu, tuleks arstile pöörduda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles