Ravimitele ilmub uus tähis

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik

Järelevalve alla kuuluvate ravimite tähistamiseks võetakse kasutusele uus sümbol «▽».

Euroopa Komisjon võttis täna vastu õigusakti, mille kohaselt võib teatavate ELi turule lastud meditsiinitoodete infolehel peatselt näha ümberpööratud kolmnurga tähist.

Seda sümbolit nähes saavad patsiendid ja tervishoiutöötajad kiiresti aru, et tegemist on täiendava järelevalve alla kuuluvate meditsiinitoodetega. Lisatud infolehel on soovitus teatada riikliku teabesüsteemi kaudu ravimi ootamatutest kõrvalmõjudest.

Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijaküsimuste volinik Tonio Borgu sõnul tunnevad patsiendid ja tervishoiutöötajad selle sümboli kergesti ära. «Tänu sellele saame neilt rohkem ja paremat teavet ravimi võimalikest kõrvaltoimetest, mida seejärel põhjalikult analüüsitakse,» ütles ta.

Patsientide ulatuslikum kaasamine ravimi kõrvalmõjudest teatamisse on Euroopa ravimiohutuse järelevalvesüsteemi lahutamatu osa. Kui uus sümbol on kord kasutusele võetud, saab selle abil üht maailma täiuslikematest süsteemidest veelgi täiendada.

Alates käesoleva aasta septembrist kasutatakse seda sümbolit järgmiste täiendava järelevalve alla kuuluvate ravivahendite tähistamiseks:

  • Kõik pärast 1. jaanuari 2011. lubatud meditsiinitooted, mis sisaldavad uut toimeainet.
  • Sellised biopreparaadid nagu vaktsiinid ja plasma, mis on saadud pärast 1. jaanuari 2011. lubatud toodetest.
  • Tooted, mille kohta on vaja teatavat lisateavet pärast loa saamist või mille lubamine on seotud nende ohutuse ja toimiva kasutamise tingimuste või piirangutega.

Kui meditsiinitoode on Euroopa Liidus lubatud ja turule lastud, jälgitakse selle ohutust kogu ravimi kehtivusaja jooksul. Jälgimisega tagatakse, et kui meditsiinitoote tavakasutamisel esinevad vastuvõtmatu riskitasemega kõrvaltoimed, siis kõrvaldatakse see toode kiiresti turult. Seda tehakse Euroopa Liidu ravimiohutuse järelevalvesüsteemi kaudu.

Järelevalvesüsteem tagab rahvatervise kaitse

ELi ravimiohutuse järelevalvesüsteem on üks maailma täiuslikumaid ja ulatuslikumaid süsteeme, millega tagatakse kogu liidus rahvatervise kõrgetasemeline kaitse. ELi ravimiohutuse järelevalvet käsitlevad õigusaktid vaadati põhjalikult läbi ja seejärel võeti 2010. aastal vastu uued õigusaktid, et tugevdada ja ratsionaliseerida süsteemi, mille abil jälgitakse Euroopa turul olevate ravimite ohutust. Kõrvaltoimete parema ennetamise, tuvastamise ja hindamisega paraneb ka patsiendi ohutus ja rahvatervis. Täna vastu võetud määrus on nimetatud õigusaktide rakendusakt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles