Soome noored lähevad suveks Venemaale tööle

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
St. Peterburg.
St. Peterburg. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Soome üliõpilased siirduvad suveks Venemaale töökogemust hankima, peamine sihtkoht on Peterburi.

Ka kohalikul kapitalil põhinevad firmad on Soome tudengitest huvitatud.

«Alguses ma mõtlesin, et jään ainult aastaks,» rääkis Peterburis elav juuratudeng Maria Riivari YLE uudistele. Tema kui Soome juristi oskused on Vene õigussüsteemis väga nõutud.

Stockmanni rahvusvaheliste ettevõtmiste direktor Lauri Veijalaineni sõnul on konkurents Venemaal professionaalsetele ametikohtadele väga kõva. «Eksperdi palk on Venemaal kõrgem kui Soomes,» selgitas Veijalainen.

Näiteks vahetusõpilane Olli Viemerö Soomest Turust möönis, et peamine põhjus, miks ta ülikoolis vene keelt õppis, oligi just motivatsioon pääseda pärast lõpetamist Venemaale tööle. Teine Soome tudeng Peterburis, Tommi Wetterstrand, nentis, et Venemaal saadud töökogemuse peamine boonus on suurepärane kontaktvõrgustik.

Paberimajandus hoiab siiski ära selle, et Soome firmad ülemäära kaasmaalasi Venemaal palkaksid. Soome firmasid Venemaal esindava Petri Vuorio kinnitusel peegeldavad need 100 soomlast, kes sel suvel Venemaale tööle sõidavad, vaid killukest sellest massist, kes tegelikult seda kogemust vajaksid.

«Tööloa ja viisa taotlemine suviseks töötamiseks on soomlaste jaoks liiga pikk ja keerukas ja see peletab töölevõtmisest eemale,» rääkis Vuorio, kelle hinnangul tasub lõpuks bürokraatia pikk ja käänuline tee end siiski ära.

«Venemaal veedetud suvi annab tõelise tunde rahvusvahelisest ärist. Sa õpid tegelema kultuuriliste erinevustega ja töötama multikultuurses keskkonnast,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles