Lugeja küsib: mitu saatekirja on inimesel eriarsti juurde minekuks vaja?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik saab tulevikus haigekassale laenu anda.
Riik saab tulevikus haigekassale laenu anda. Foto: Toomas Huik / Postimees

«Pean kord aastas käima end eriarsti juures näitamas ning kuna mu sügisesed analüüsid olid halvemad, siis kutsus ta mind kevadel tagasi. Ida-Tallinna keskhaiglast öeldi mulle, et mul peab olema perearsti saatekiri, kuna eelmine saatekiri kaotas aastanumbri vahetusega kehtivuse. Perearst aga ei tahtnud saatekirja anda, kuna  novembrikuiseks visiidiks antud saatekiri peaks tema sõnul kehtima 12 kuud ehk järgmise aasta novembrini. Kas mul on uut saatekirja vaja ja mitu perearsti saatekirja mul peab olema, kui eriarst ise mind tagasi kutsub?» soovib lugeja teada.

Vastab haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel.

Perearsti saatekirja kehtivus ei ole reguleeritud. Saatekirja saab kasutada seni, kuni eriarsti visiidil on sellega ära käidud. Ühte saatekirja korduvalt kasutada ei saa. Kirjeldatud juhtumist võib välja lugeda, et novembrikuuks väljastatud saatekiri on realiseeritud. 

Olemasoleva info põhjal paraku ühest vastust inimese küsimusele paraku anda ei saa, kuna me ei tea, mis tervisemure- ja eriarstiga tegu.

Kui patsient on krooniline haige, siis teatud juhtudel saab ta pöörduda eriarstile saatekirjata. Enamustel juhtudel on ka perearstid pädevad inimeste tervist, nt kroonilisi haigusi jälgima, s.h. tellima vajalikud uuringud. Olemasoleva info põhjal soovitaksime patsiendil pöörduda ikkagi perearsti poole.  Olenevalt praegusest terviseprobleemist peab perearst hindama, kas on uut saatekirja (eriarsti konsultatsiooni) vaja või mitte, arvestades patsiendi tervisekaebusi, seisundit ja põhjendatud vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles