Psühhiaater tahab depressiooni ravida «maagiliste seentega»

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallutsinogeensed seened.
Hallutsinogeensed seened. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia tunnustatud psühhiaatri sõnul võivad nn «maagilised» ehk hallutsinogeene sisaldavad seened olla uueks depressiooni ravimiks.

London Imperial College´i professor David Nutt kutsub üles muutma Suurbritannias seadust, et oleks võimalik läbi viia esimene kliiniline katse hallutsinogeene sisaldavate seentega, kirjutab The Telegraph.

Nutt väitis BBC-le, et seadused, mis keelavad nn maagilised seened, ecstasy ja kanepi, takistavad ühtlasi ka meditsiinilisi ja teaduslikke uuringuid. Tema sõnul leidub seentes psühhedeelset ainet psilotsübiini, mis suudab ajus välja lülitada need osad, mis tegelevad depressiooniga.

Väikeses läbiviidud uuringus tunnistasid vabatahtlikud, kellele süstiti hallutsinogeenset ainet, et nende meeleolu paranes kahe nädala jooksul oluliselt.

Professor David Nutt, kes on ühtlasi Suurbritannia Neuroteaduse Assotsiatsiooni president, on kogunud esimese kliinilise katse läbiviimiseks ligi 500 000 naelsterlingit. Tema katses osaleks 60 patsienti, kellele manustatakse seene Psilocybe sünteetiliselt toodetud vormi.

Igal aastal kannatab üks inimene kümnest Suurbritannias depressiooni all ning vähemalt 10 protsenti nendest ei allu ravile. Nüüd proovib professor Nutt iga hinna eest võidelda seadusemuudatuse nimel, et viia läbi veelgi suuremad ja usaldusväärsemad uuringud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles