Riik ei kavatse sünnitajate sõidukulusid tasuda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Paluste
Heli Paluste Foto: Erakogu

Sotsiaalministeeriumi kinnitusel riik ühtegi sünnitusosakonda sulgema ei hakka, isegi siis, kui sünnitama tuleb minna kaugemale, ei hakata neid kulusid hüvitama. «Otsus haigla kui eraõigusliku sihtasutuse või aktsiaseltsi mingi osakonna sulgemisest saab olla vaid haigla enda tehtud,» rõhutas sotsisaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste (pildil). Ta tõi näiteks Jõgeva, Rapla ja Läänemaa, kus teenuste optimaalsemaks ja efektiivsemaks korralduseks ning ka kvaliteediriskide maandamiseks on sünnitusabi andmisest juba loobutud.

Kuigi naistearstide seltsi arvates on soovitav optimeerida haiglavõrku nii, et sünnitusosakondadele oleks aastas tagatud 500 sünnitust, siis Saare- ja Hiiumaal peavad osakonnad säilima olenemata sünnituste arvust.

Paluste sõnul viib suure osa sünnitajatest haiglasse kiirabi. Oma transpordiga sünnitushaiglasse ja haiglast koju sõitmist ei ole riigil praeguse seisuga kavas hakata hüvitama. «Arvestades, et keskmiselt on see vajadus üks-kaks korda elus, ei tohiks ka kulu olla üle jõu käiv. Toimetulekuraskuste korral on omavalitsused õige koht abi küsimiseks,» arvas Paluste.

Ametnik ei nõustunud väitega, nagu jääksid rasedad praegu ilma korralikust jälgimisest.

«Pigem on Naistearstide Seltsi esindajad aruteludes rõhutanud, et maakondades peaks nappi ressurssi kasutamagi just eelkõige ambulatoorse abi, sealhulgas emadushoolduse parema kättesaadavuse tagamiseks,» sõnas ta.

Paluste sõnul on normaalse raseduse jälgimine perearsti või ämmaemanda pädevuses ning suund ongi naistearstide koormust selles osas vähendada.

Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppeli sõnul ei ole naistearstide selts teinud neile pärast 2004. aastat ettepanekut sünnitusabi hindade ülevaatamiseks. «Samuti ei ole selts teinud ettepanekut sünnitusabi ning günekoloogia teenuste struktuuri ja hindade uuendamiseks, mistõttu võib eeldada, et sellel erialal tulevad raviasutused olemasolevate hindade piires toime,» lisas pressiesindaja. Ta kinnitas, et haigekassa on valmis sünnitusabi hinnad üle vaatama, kuid neid tuleks käsitleda koos ülejäänud günekoloogiliste teenustega. Ühtlasi eeldab see tervishoiupoliitilist otsust selles osa, millised haiglad jäävad sünnitusabi osutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles