Rootsi lapsed haigestuvad aina rohkem astmasse ja allergiasse

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelaps nina nuuskamas.
Väikelaps nina nuuskamas. Foto: Panther Media / Scanpix

Täna avaldatud ulatuslikus riiklikus aruandes selgus, et Rootsi laste hulgas on astma ja allergia muutunud aina sagedasemaks probleemiks.

Rootsi raportist selgub, et kui kümme aastat tagasi diagnoositi riigis ainult kuuel protsendil nelja-aastastest lastest astma, siis aastaks 2011 on sama näitaja tõusnud 9,5 protsendini. Ka 12-aastaste laste hulgas kasvas näitaja 6,4 protsendilt aastaks 2011 ligi üheksale protsendile, kirjutab The Local.

Astma on Rootsi laste hulgas nüüdseks kõige levinum krooniline haigus. Raporti hinnangul on selles oma osa ka passiivsel suitsetamisel ja elukeskkonna õhu saastumisel. Grupis, kus astmahaigete laste arv oli kõige rohkem kasvanud, suitsetas 40 protsendil juhtunutest vähemalt üks vanem. Laste vanematel oli madal haridustase.

40 protsenti astmahaigetest lastest nentis, et nad tunnevad tubakasuitsuga kokku puutudes end ebamugavalt. Sama tunnet kirjeldasid vaid 22 protsenti nendest lastest, kes ei põdenud astmat.

12-aastaste laste vanusegrupis oli märgata ka allergiate diagnoosimise kasvu. Ligi 13 protsenti 12-aastastest kannatasid mingi allergia käes, 7,8 protsendil on toiduallergia. Uuringus küsitletud lastel esines kõige enam aga allergiat õietolmu ja loomakarvade suhtes.

Karolinska instituudi uuringus analüüsiti 36 000 lapse või tema hooldaja vastuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles