Puuküürnikuga võidelnud perekond elab viimaks oma majas

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relika Roostalu
Relika Roostalu Foto: Colonna kinnisvara

Perekond Pihelgas, kelle võitlust nn puuküürnikuga «Pealtnägija» kajastas, elab nüüd oma majas õnnelikult sees.

Kes ei mäletaks kurikuulsat puuküürnikusaagat - «Pealtnägija» selle hooaja enim kõneainet tekitanud lugu, mille peategelased on Gerli ja Vootele Pihelgas, Türilt pärit noored, kes juba möödunud aasta suvel ostsid endale kohtutäituri enampakkumiselt maja Tallnna lähedal Jälgimäele, vahendas ERR Uudised.

Veel selle aasta alguseks polnud nad oma koju kolinud, sest majas elas selle endse omaniku üürnik, kinnisvaramaaklerina töötanud Relika Roostalu, kes ei maksnud sentigi üüri, keeldus välja kolimast, ei lubanud Pihelgaid isegi krundile ja ähvardas kohtuga.

Roostalu väitis, et temal on maja eksomanikuga tehtud üürileping 2013. aasta aprillini. Varem lubas proua välja kolida vaid siis, kui Pihelgad maksavad talle 5000-8000 eurot kas üürimajas tehtud ehitustööde või uuele rendipinnale ümberkolimise eest.

Pihelgad kannatasid seitse kuud ja proovisid selle ajaga ära kõik seaduslikud võtted. Nad ootasid ja palusid heaga. Nad lõpetasid ühepoolselt üürileppe ja pöördusid Roostalu väljatõstmiseks kohtusse. Nad palkasid juristi. Tulemus oli null, mistõttu noore pere kannatus katkes ja jaanuari alguses murdsid nad omaenda majja esmakordselt sisse, et seal remondiga alustada.

«Pealtnägija» intervjuust korduvalt keeldunud Roostalu üritas end mujal meedias näidata tagakiusatud ohvrina. Faktid aga näitasid, et naine valetas silmagi pilgutamata. Nagu selgus saaga teises osas, on maakler staažikas puuküürnik, kes viimase nelja aasta jooksul on elanud kokku koguni kolmes üürimajas, nende omanikele makse tasumata. Roostalu vastu on algatatud üks kriminaalasi ja kohus on naiselt välja mõistnud ligi 15 000 euro eest varasemaid üürivõlgasid.

Veebruari hakul võtsid Pihelgad lõplikult julguse kokku ja kolisid Roostalu asjad oma majast jõuga välja, sest vahepeal oli majast elekter võlgade tõttu välja lülitatud ja maakler oli hoone maha jätnud. Väljatõstmise peale esitas Roostalu politseisse avalduse ja Pihelgate vastu algatati kriminaalasi, mis on tänaseni menetluses.

Alles mõned nädalad tagasi kolmanda lapse saanud Gerli ja Vootele elavad nüüd lõpuks oma kodus. Nad tegid majas kapitaalremondi ja kolisid aprilli lõpus sisse. Nad on õnnelikumad kui kunagi varem ja loodavad, et puuküürniku-saaga on viimaks lõppenud.

Pihelgate lugu puudutas tuhandeid, alates netikommentaatoritest kuni valitsuseni. Noore pere julgus oma mure avalikkuse ette tuua päästis paisu tagant laviini, mis näitas, et inimeste usaldust ja süsteemi nõrkusi kuritarvitavate puuküürnike probleem on Eestis üllatavalt tõsine. Puhkes juristide ja kinnisvaraspetsialistide lai debatt, kas süüdi on seadused või aeglased kohtuveskid.

Ümarlaudade taha kogunesid ettepanekuid arutama ühingud ja liidud. Lõpuks sekkus isegi justiitsminister Hanno Pevkur, kelle taktikepi all sündis aprilliks juhend, kuidas sarnaseid üürisaagasid juba eos ennetada. Plaanis on täpsustada ka seadust.

«Minu jaoks isiklikult tähendaks see midagi siis, kui midagi ka muudetakse. Sest kui see jääb ainult arutluse tasandile, siis ei ole sellest mingit kasu,» nentis Gerli Pihelgas.

Aga mis on saanud «puuküürnik» Roostalust? Ta on oma asjad Pihelgatelt kätte saanud ja elab nende seina taga ehk paarismaja kõrvalboksis oma äia ja ämma juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles