Terviseamet: naerugaasi tarbimine võib lõppeda surmaga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naerugaasi kasutatakse segus hapnikuga ja teiste gaasidega narkoosi tegemisel (anesteesia ja analgeesia).
Naerugaasi kasutatakse segus hapnikuga ja teiste gaasidega narkoosi tegemisel (anesteesia ja analgeesia). Foto: Panther Media/Scanpix

Viimasel ajal on üks veebipood teinud aktiivselt reklaami naerugaasile, mida poe kinnitusel võib kasutada tuju tõstmiseks. Terviseamet aga hoiatab, et naerugaasi tarbimine võib lõppeda hoopis surmaga. 

Terviseameti kemikaali ja toote ohutuse büroo juhataja Marina Karro sõnul kasutatakse naerugaasi (CAS nr 10024-97-2) segus hapnikuga ja teiste gaasidega narkoosi tegemisel (anesteesia ja analgeesia).

Ehkki Karro sõnul ei ole naerugaasi Euroopa liidus ohtlikuks aineks klassifitseeritud, leidub teaduskirjanduses andmeid gaasi kahjuliku mõju kohta inimese tervisele.

Näiteks rahvusvaheline kemikaaliohutuse programmi ja Kanada töötervishoiu ja tööohutuse keskuse uuringute andmetele võib naerugaas põhjustada peavalu, peapööritust, eufooriat, erutust, depressiooni ja aju hapnikupuudust.

Ajuturse, vaimne kahjustus, rütmihäired…

Toksikoloogia, ohtlike kemikaalide, keskkonnatervise andmebaasis (TOXNET) avaldatud uuringute põhjal võivad naerugaasi sissehingamisel tekkida erinevad kliinilised sümptomid: mürgistuse puhul tekkib hüpoksia, vererõhu alanemine (hüpotensioon), peavalu, pearinglus, hapniku puudumisel ajukahjustus, ajuturse ja püsiv vaimne kahjustus ning südame rütmihäired, mille tagajärjel võib saabuda surm.

Terviseamet on arvamusel, et tulenevalt ülaltoodust ei tohiks reklaamis kasutada järgmisi lauseid: «teadaolevalt pole naerugaasil negatiivseid kõrvalmõjusid ning selle sissehingamine ei tekita inimese tegevust pärssivat joovet» ja «sama gaasi sissehingamine mõjub aga tujutõstvalt ja lõõgastavalt».

«Reklaamitud kasutamisviis (toote sissehingamine) on vastuolus tootja poolt ettenähtud kasutusalaga (vahukoore vahustamine),» teatas terviseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles