Eesti on uute autode ostmises Euroopas esimeste hulgas

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault autotehas Prantsusmaal.
Renault autotehas Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Swedbanki statistika põhjal kasvas käesoleva aasta esimese kolme kuuga eraisikute sõiduautode soetamine liisinguga 21 protsendi võrra, kusjuures suurim oli kasv kasutatud autode osas.

Sellega asub Eesti Euroopa esimeste automüüjate hulgas.

Swedbanki autoliisingu osakonna juhataja Tarmo Ulla sõnul jätkub eelmistel aastatel alanud kasv kasutatud autode soetamise osas ka tänavu. «Kliendid käituvad väga ratsionaalselt – üle 60 protsendi liisingu klientidest otsustab täna just kasutatud auto kasuks ning üldjuhul valitakse selleks 2–5 aasta vanune sõiduk,» märkis Ulla.

Tema sõnul on kasvanud kasutatud autode osas ka 6–9 aastat vanade autode osakaal. «Meie hinnangul on selle taga fakt, et buumi ajal ostetud autod jõuavad nüüd järelturule. Liisinguga soetatud auto liikide lõikes on viimastel kvartalitel kasvanud ka linnamaasturite osakaal. Esimeses kvartalis eelistas nn linnamaastureid üle viiendiku kõikidest autoostjatest,» sõnas Ulla. «Domineerivamad on siiski endiselt keskklassi ja väikeautod.»

«Kui aga vaadata liisingu võtjate vanuselist jaotust, siis seda võib hinnata üldjoontes stabiilseks. Enim on kliente vanusegrupis 30–40 aastat ja huvitav faktina saame välja tuua, et enim ostatakse omale lisiinguga auto 36-aastasena ning kallimaid autosid soetatakse vanuses 40–50,» tõi Ulla välja vanuselised erinevused autoostul.

Ulla sõnul mõjutavad eraklienti autoostul käesoleval aastal mitmeid tegurid nagu tarbijakindlus, kütusehindade dünaamika ja väliskeskkonna stabiilsus. «Erinevaid võimalusi ja lahendusi kaalutakse klientide poolt kindlasti rohkem, enne kui otsus vastu võetakse – klient käitub täna tõepoolest väga ratsionaalselt,» lisas Ulla.

Aprillis müüdi Euroopa Liidus 1,038 miljonit uut sõiduautot (kasv 1,7 protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga). Nelja kuu kokkuvõttes müüdi uusi sõiduautosid aga 4,027 miljonit, mis tähendas 7,1 protsendi suurust langust võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Nelja kuu kokkuvõttes on eelmise aastaga võrreldes plussis ainult viis riiki: Eesti, Taani, Suurbritannia, Belgia ja Portugal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles