Suurhaiglates pole öösiti kõigi erialade arste

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonnas polnud eile pärastlõunal parajasti ühtegi abivajajat ning ortopeed Liivi Salustel (esiplaanil paremal) ja tema kolleegidel polnud põhjust kedagi lisaks valvesse appi kutsuda.
Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonnas polnud eile pärastlõunal parajasti ühtegi abivajajat ning ortopeed Liivi Salustel (esiplaanil paremal) ja tema kolleegidel polnud põhjust kedagi lisaks valvesse appi kutsuda. Foto: Küllike Rooväli

Mitmes Eesti suurhaiglas pole öisel ajal kõikide erialade valvearste kohapeal, vaid osa neist on koduvalves. Haiglate kinnitusel pole paanikaks põhjust, sest kriitilises olukorras tegelevad valvearsti haiglasse saabumiseni patsiendiga erakorralise meditsiini osakonna arstid.

«Päeval on haiglas valvearstid kõigil erialadel, milles haigla raviteenust osutab. Öösel ja nädalavahetustel on osal erialadest valved tagatud nn majavalvetena – valvearst on haiglas – ja osal erialadest väljakutsevalvetena,» selgitas Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) pressiesindaja Inga Lill.

Nn majavalves on selles, ühes Eesti suuremas haiglas 27 arsti ning koduvalves 17 eriala arstid, aga ka kahe operatsioonibrigaadi õed ja tehnikud.

Lille sõnul moodustavad erandi kõrva-nina-kurguarstid, kes on nn majavalves esmaspäevast neljapäevani kella 8–20 ja neil päevadel öösiti koduvalves. «Reedest esmaspäeva hommikuni on kõrva-nina-kurguarstid nn majavalves ehk nii päeval kui ka öösel haiglas kohal,» lisas ta.

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juhataja Piret Valdeku sõnul on koduvalvetega kaetud enamik erialasid.

«Öösiti on haigla erakorralises meditsiinis tööl erakorralise meditsiini arstid, kes on pädevad tegelema patsientidega praktiliselt kõigil erialadel,» selgitas ta oma haigla töökorraldust. Vähemalt 15 arsti on haiglas valves ja umbes 10 eriala on lisaks dubleeritud koduvalvetena.

Suvepealinna Pärnu haigla ravijuhi Veiko Vahula sõnul on neil kui keskhaiglal kohustus tagada valmisolek sellistel erialadel nagu erakorraline meditsiiniabi, kirurgia, sisehaigused, sünnitusabi ja günekoloogia, pediaatria, anestesioloogia-intensiivravi, traumatoloogia-ortopeedia ning psühhiaatria.

Nendel erialadel rahastab haigekassa haiglate ööpäevaringset valmisolekut. Lisaks on koduvalves kirurg, kõrva-nina-kurguhaiguste arst, naistearst, anestesioloog, neuroloog, radioloog, samuti endoskoopia valvearst ja verekabineti arst.

Kui vältimatut arstiabi vajatakse erialadel, mida Pärnu haiglas ei ole, antakse patsiendile esmaabi haigla pädevuse piires ning suunatakse ta esimesel võimalusel edasi. Peamiselt saadetakse haiged edasi kas PERHi, ITKsse või Tartu Ülikooli kliinikumi (TÜK).

Ida-Viru keskhaiglast (IVKH) kinnitati, et öösiti on valves kõikide nende erialade arstid, kelle olemasolu nõuab haigla tööd korraldav määrus. Need on erakorralise meditsiini arst, anestesioloog, kirurg, ortopeed, günekoloog, lastearst ja sisearst.

Lisaks on alates sellest aastast haiglas kohapeal valves ka neuroloog. Vajadusel kutsutakse kodust tööle kolme eriala arstid.

TÜKis on öösel valves 28 arsti ja sellega on kliinikumi pressiesindaja Kristi Taela sõnul kõik põhierialad kaetud. «Kitsamatel alamerialadel – nt käekirurgia, organite siirdamise meeskonnad jne – kutsutakse vajadusel haiglasse vastava eriala arst,» selgitas ta.

Kuigi sõltuvalt haiglast peab koduvalves olev arst haiglasse jõudma 15–40 minuti jooksul, kinnitasid haiglate esindajad, et teadmine kodus olevast arstist ei peaks inimestes paanikat tekitama.

«Oleme oma töö korraldanud nii, et vältimatut abi vajavatele patsientidele on tagatud 24/7 abi kõigil erialadel, milles haigla raviteenust osutab,» kinnitas PERHi pressiesindaja Lill. Ta lisas, et tuleb arvestada ka sellega, kui raske traumaga inimene vajab vältimatut abi.

«Kui tuleb välja kutsuda neurokirurg, siis selle aja jooksul, kuni ta haiglasse jõuab, stabiliseeritakse patsient EMOs, tehakse vajalikud uuringud ning anestesioloog ühes operatsioonibrigaadiga valmistab patsiendi ette operatsiooniks,» tõi Lill näite.

Ka ITK EMO juhataja Valdek kinnitas, et kedagi ei jäeta abita ja iga haige puhul otsustatakse tema seisundist lähtudes.

«Kuid inimesed peavad rohkem teadvustama, et erakorralises meditsiinis saavad nad lahenduse erakorralist sekkumist vajavale probleemile,» toonitas ta.

Haiglate esindajate sõnul kasutatakse koduvalveid juba aastaid. «Valvete süsteem on välja arendatud aastatega ja aluseks on võetud praktika: vajadus, optimaalne töökorraldus, ressursid. Sarnane süsteem kehtib ka teistes riikides ja Eesti ei ole siin erand,» rääkis PERHi pressiesindaja.

Kui sageli keskmiselt koduvalves olevaid arste välja kutsutakse, pole Lille sõnul võimalik öelda, sest on erialasid, kus väljakutseid võib olla keskmiselt kaks korda nädalas, ja erialasid, kus neid on näiteks neli korda nädalas. «Praktikas on nädalaid, kus väljakutseid ei ole, ning perioode, kus väljakutseid on igal erialal ja igal ööl,» lisas ta.

IVKH kogemus näitab, et silmaarst ja endoskoopia arst pidid viiel protsendil koduvalve ajast tööl olema. Radioloogil aga oli tööd märksa enam ja temal kulus veerand kuni kolmandik koduvalve ajast haiglas tööd tehes.


Öised valved

•    Põhja-Eesti regionaalhaigla – kokku valves 46, neist haiglas 27, kodus 19.

•    Tartu Ülikooli kliinikum – kokku valves 28 arsti, kõik haiglas.

•    Ida-Tallinna keskhaigla – kokku valves 25 arsti, neist haiglas 15, kodus 10.

•    Pärnu haigla – kokku valves 16 arsti, neist 8 haiglas ja 8 kodus.

•    Ida-Viru keskhaigla – kokku valves 13 arsti, neist 10 haiglas ja 3 kodus.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles