TAI ekspert: e-sigaretis leiduv nikotiin on tervisele ohtlik

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret. Foto on illustratiivne.
E-sigaret. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise tubakavaba päeva raames korraldatud ümarlaual arutati tubakasõltuvuse ennetamise ja vähendamise võimalusi ning keskenduti pikemalt e-sigarettide kahjulikkusele.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis toimunud ümarlaual osalejate sõnul on tubakavabad e-sigaretid tervisele ohtlikud.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) tubaka valdkonna ekspert Tiiu Härmi sõnul on e-sigaretis leiduv nikotiin tervisele ohtlik sõltuvust tekitav aine.

«E-sigaret ei ole tõhus vahend suitsetamisest loobumisel. Lisaks sellele mõjutab nikotiin kõiki inimese elundeid, kinnistades ka psüühiliselt suitsetamisharjumust, koormates südant, soodustades veresoonte lubjastumist ja põhjustades tõsiseid vereringehäireid,» ütles Härm.

Tervise Arengus Instituudi poolt eelmisel aastal läbi viidud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringust selgub, et 95 protsenti rahvastikust ei ole e-sigaretti mitte kordagi proovinud, ligi 4 protsenti rahvastikust tarvitab e-sigaretti mõni kord aastas. Enam tarvitavad e-sigaretti nooremad inimesed, kelle vanus jääb vahemikku 16-34 eluaastat.

E-sigaret on elektrooniline seadeldis, mis on varustatud vahetavate kapslitega, milles on suitsetatavad segud nii nikotiini erinevate kogustega kui ka ilma nikotiinita. Need segud ei ole tõenduspõhiselt tervisele ohutud.

Kuna e-sigaret ei ole tubakatoode, siis pole selle reklaamimine, sellega äritsemine ja nende suitsetamine seadusega reguleeritud. Järjest rohkem on riike, mis on keelustanud või keelustamas e-sigareti müüki oma territooriumil, olenemata sellest, kas e-sigaret sisaldab nikotiini või mitte.

Härm peab nii Eesti kui ka teiste riikide kogemuste põhjal üheks tõhusamaks noorte tubakatarvitamise ennetamiseks või tarvitamisest loobumiseks projekti «noorelt noorele,» kus ettevalmistatud ja lühiaegse täiendkoolituse läbinud kooliõpilased, tudengid lähevad omi teadmisi, kogemusi ja nõuandeid jagama noorte sekka.

Rahvusvahelise tubakavaba päeva raames on soovijatel võimalik liituda tasuta tugiprogrammiga iCoach, millest on saadaval ka mobiilirakendus. Pärast kasutajaks registreerimist vastab suitsetaja lühikesele küsimustikule, mis teeb kindlaks, millist juhendamist ta loobumiseks vajab. Nende vastuste põhjal saab kasutaja personaalseid nõuandeid ja motiveerivaid teateid, mis aitavad alustada tubakavaba elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles