Targalt taastatud talumaja

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursugune elutuba: 
kuue meetri kõrguse laega avar ruum.
Suursugune elutuba: kuue meetri kõrguse laega avar ruum. Foto: Liis Treimann

Eeskujulikult renoveeritud Pädaste mõisakompleksi rookatusega talumajas leidub nupukaid lahendusi, millest päevinäinud maamajade korrastamisel mõõtu võtta.

Nüüd Pädaste talumajana tuntud ehitis on mõisakompleksi vanim puithoone, mille üks osa püstitati 18. sajandi alguses, uuem aga sada aastat hiljem, kui sinna tehti tall.
«Kümmekond aastat tagasi otsustasime vana moonakamaja renoveerida,» meenutab üks Pädaste mõisa omanikke Imre Sooäär.

«Tolleks ajaks oli hoone nii lagunenud, et kohalike ehitusmeeste arvates tulnuks see pigem lammutada, aga meie olime teist meelt.»
Pärast kaht aastat usinat tööd, 2005. aastal, oli maja külaliste tulekuks valmis.

Eheda eelistamine
Kuna majal polnud korralikku vundamenti, tõsteti kõigepealt kogu ehitis paarikümne tungrauaga üles, laoti talle paekividest tugev alusmüür ning seejärel istutati maja selle peale. Paraku olid vanad palgid olid nii pehkinud, et hoone sisse tuli ehitada uus puitmaja, millele vanad palgid voodriks jäeti.
Samuti pandi majale uus rookatus. See oli firma Muhro meistrimeestele huvitav töö, sest tavaliselt ju rookatusega majadele vintskappe ei tehta. Pädaste talumajale lisavad need romantilist ilmet, muutes samas ruumid valgusküllasemaks.

Et taaskasutust hindava Sooääre põhimõte oli võimalikult palju algupärast alles hoida, kujundas ta vana katuse roovidest uuele trepile  ilusad käsipuud.
Majas ringi käies võib näha, et vanad puitdetailid – palgid, laelauad, trepikäsipuud jm – on hallid, uued aga heledad, nii on neid lihtne eristada.

«Elutoa põrand oli nii pehkinud, et võtsime lauad ükshaaval lahti, kuivatasime, immutasime puidukaitsevahendiga ja lõime siis hoopis lakke. Niimoodi sai põrandast lagi,» räägib ise sisekujunduse teinud Sooäär.

«Paar vana ust oli võimalik alles jätta, kuid ülejäänud tuli uued teha ja need on samuti heledad. Muide, kõik puitdetailid on puidukaitsevahendiga immutatud ja õlitatud – see mõjub eriti loomuliku ja soojana.»

Ridamisi nutikaid lahendusi
Ligi 200-ruutmeetrise maja esimesel korrusel, kus vanad vaheseinad jäid paika, asuvad elutuba, väike raamatukogu, kaks magamistuba ja duširuum. Katuseni kõrguva elutoa ühes nurgas on sisse seatud induktsioonpliidiga kena köök, mille maalähedases stiilis mööbel tehti maja vanadest laudadest.

«Tahtsin sisekujunduses kasutada palju looduslikke ja just Muhust pärit materjale, seetõttu otsustasin elutoa põranda teha mere äärest korjatud paekividest,» räägib Sooäär. «Neid lahmakaid on miljoneid aastaid uhtnud soolane vesi ja nad mõjuvad põrandal väga efektselt. Sellist põrandat on ka väga kerge hooldada, sest kiviõliga töödeldud paekivi  ei võta mustust kinni.»

Paeplaatide paigaldamiseks nuputati uus tehnoloogia, mille järgi laoti  eri kuju ja paksusega kivid mosaiigina ja seejärel valati kastekannuga vuukide vahele isevalguvat segu. Laineline põrand tekitab mulje, nagu käiksid rannakividel.

Elutoa ehteks on avatud suuga võimas maakividest kamin, mis laoti vana reheahju kohale. Tänu kuldsete kätega Saaremaa meistri oskustele tõmbab kamin hästi ja koldes praksuvad halud tekitavad alati õdusa kodutunde. «Kindlasti tuleb korstna otsa panna sädemepüüdmisvõrk, sest muidu võib rookatusega maja põlema minna,» rõhutab Sooäär.

Katusekorrusele kavandas ta vannitoaga magamistoa, meedia­ruumi ja sauna. «Plaanisin majja sauna, aga ei leidnud sellele sobivat paika. Nüüd saavad külalised leili võtta parima merevaatega ruumis. Muhu saunas on ammustest aegadest alates võetud leili ja pestud samas ruumis. Kuigi selles saunas on sama vähe ruumi kui lennukis, mahub lavale viis inimest leilitama. Muidugi peab siis uks kinni olema ja lava pikendatud, dušivõtmiseks tuleb pikendus ära võtta.»

Mugavustega Pädaste maamajas on hea puhata, sest siin leidub paiku nii omaette olemiseks kui ka seltsimiseks. Kes soovib rõdul rahulikult raamatut lugeda, kes terrassil kaaslastega vestelda, grillida või niisama  ringi vaadata ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles