Euroopas kaalutakse ahjukütte keelamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on ahjuküte laialt levinud, samas kui paljudes suurlinnades nagu London on see juba ammu keelatud.
Eestis on ahjuküte laialt levinud, samas kui paljudes suurlinnades nagu London on see juba ammu keelatud. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Euroopa Liidu keskkonnavolinik Janez Potocnik kohtus Euroopa rohelisel nädalal oma väljapanekut tutvustava Kliima ja Puhta Õhu Koalitsiooni (CCAC) esindajatega ning toetas nende mõtet keelustada ahiküte.

Euroopas peetakse suurimaks saasteallikaks ahikütet, mistõttu tuleks see lõpetada, kirjutab Õhtuleht. Ahikütte keelustamise ja selle muuga asendamisega kutsutakse ühinema ka Eestit.

Ahiküttega majade üleviimiseks keskkonnasõbralikumatele kütteviisidele soovitatakse rakendada sotsiaalprogramme. Samuti soovitatakse teha ökoremonti, et ei peaks nii palju kütma. «Kohtküttepiirkonnas võib ahikütte osakaal sel ajal moodustada peente osakeste tasemest 50–60%,» rääkis Eesti Keskkonnauuringute Keskuse õhukvaliteedi osakonna juhataja Erik Teinemaa.

Tema sõnul maapiirkonnas ei tee ahiküte nii suurt kahju, sest saaste hajub, kuid linnades võivad kogused piirväärtusi ületada, sest saastekogus on suur ega saa piisavalt hajuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles